Nieuws

Europese eID in de startblokken

De Europesse Commissie maakt later deze maand plannen bekend voor een elektronisch ID-systeem, dat onderdeel uitmaakt van een betere online bescherming voor Europeanen.

De plannen voor een Europese online identiteit, zo ontdekte ZDNet-collega David Meyer, worden kort aangestipt in een strategisch document dat mikt op betere bescherming van kinderen op het internet. Een woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes bevestigt dat de Europese Commissie op 30 mei ‘een volledig eID voorstel’ klaar zal hebben.

“De Commissie is van plan een pan-Europees raamwerk op te stellen voor electronische authenticatie dat het gebruik van persoonlijke attributen in staat zal stellen (vooral leeftijd) om zo te kunnen voldoen aan de voorwaarden van de voorgestelde regularisering van databescherming”, staat in de tekst (PDF) te lezen.

Ouderlijke controle
Het strategisch document geeft vooral in een notendop weer wat de EU in petto heeft voor de harmonisatie van kinderbescherming voor Europese lidstaten. Hierbij horen betere leeftijdsclassificaties, maar ook ‘efficiënte’ ouderlijke controle voor elke type toestel en gepubliceerd materiaal, inclusief content die door gebruikers zelf online is gezet.

En hoewel Brussel van de technologiesector voornamelijk zelfregulering vraagt voor deze maatregelen, lijkt het er op dat het de introductie verplicht zal stellen van technische middelen voor elektronische identificatie en authenticatie.

Veilig buiten de landsgrens
Eurocommissaris Neelie Kroes sprak al eerder over de noodzaak voor een elektronische identiteit die in de hele eurozone kan worden ingezet. Europese burgers moeten deze eID kunnen gebruiken voor veilige online transacties over de eigen landsgrens.

Onbeantwoorde vragen
De verwijzingen in het strategisch document roepen echter veel vragen op. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of inwoners van de Europese Unie verplicht zullen zijn om de eID te gebruiken. Daarnaast valt het nog te bezien of Brussel de elektronische identeit alleen wil gebruiken voor het bepalen van leeftijd en wat de implicaties zijn over anonimiteit op het web

Ook op technisch vlak, tenslotte, zijn er veel onbeantwoorde vragen. Het is onbekend hoe de Commissie ouderlijke controle wil invoeren voor elk type toestel en welke fabrikanten dit dan moeten invoeren. 

Hopelijk wordt meer duidelijk als Brussel aan het einde van deze maand zijn definitieve voorstel presenteert.
Met medewerking van David Meyer, ZDNet.co.uk
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business