Nieuws

Studenten ontwikkelen draadloze hartpomp

Studenten van de Amerikaanse Rice-universiteit hebben een manier ontwikkeld om draadloze ondersteunde hulptoestellen te maken.

Hartpatiënten moeten doorgaans erg lang wachten op een donorhart. Een ventricular assist device (VAD) kan levens redden, maar de pomp, die via een katheter in de aorta wordt aangebracht om de bloedtoevoer te helpen, vraagt draden die uit het lichaam van de patiënt lopen. En dat kan makkelijk tot infectie leiden.

Een team van computer- en ingenieursstudenten van de Amerikaanse Rice-universiteit hebben een methode ontwikkeld om een VAD aan te drijven zonder draden die uit de huid steken.

Werking
Het team gebruikte een kleine spoel en een batterij, die aan je middel een centimeter onder de huid worden ingeplant. De constructie gebruikt op zijn beurt draden om de VAD van stroom te voorzien. Vervolgens krijg je een riem om met een externe batterij en spoel. Die spoel gebruikt een alternerend magnetisch veld om wisselspanning op te wekken in de spoel; zo laad je draadloos de interne batterij op.

“Het Rice-team zorgde voor een snel proof-of-concept-systeem dat erg efficiënt omspringt met middelen en financiën”, zegt Michael Cuchiara, Rice-alumnus, die de studenten vroeg een concept te bedenken voor zijn VAD-bedrijf Procyrion, in een persbericht van de school. “We hadden geen reden om te denken dat het niet zou lukken, maar je hebt niets tot je het probeert.”

Het team, dat zijn project tCoil noemt, geeft toe dat het prorotype verre van productieklaar is – laat staan dat het getest kan worden bij mensen. De recente demonstratie van het project tijdens de design showcase, waar het team de opstelling met vlees nabootste om de stroomtransmissie door vlees te demonstreren, leverde het team de  Best Interdisciplinary Design Project-prijs.

De studenten concentreren zich nu op de verkleining van het toestel en de verpakking in een biocompatibele huls. “Wanneer dat gedaan is, kunnen we beginnen testen”, aldus student Tyler Young. Procyrion start dan het proces om de goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, te krijgen. Met die goedkeuring kan het bedrijf aan de productie van de oplossing beginnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business