Nieuws

Google-auto krijgt rijbewijs in Nevada

Autonome auto’s mogen de straat op in de Amerikaanse staat Nevada – meteen de eerste staat die rijbewijzen uitdeelt voor het testen van bestuurderloze voertuigen.

Nevada staat bekend als een van de meest milde staten als het op gokken, vuurwerk en trouwen aankomt; nu verlegt het zijn soepele grenzen nog meer voor bestuurderloze auto’s.

Eerste rijbewijs
Sinds gisteren is Nevada de eerste Amerikaanse staat die Googles autonome voertuigen op de openbare weg laat. Volgens de Las Vegas Sun reikte het lokale Department of Motor Vehicles het eerste rijbewijs voor zelfrijdende auto’s uit aan Google, zodat ze kunnen zien hoe deze auto’s reageren op drukke (snel)wegen.

[related_article id=”158901″]

“We zijn erg blij dat we het eerste rijbewijs voor zelfrijden auto’s in Nevada krijgen”, vertelde een Google-woordvoerder onze collega’s van technologiewebsite CNet. “We geloven dat dit de levering van technologie zal versnellen. Autorijden wordt op deze manier veiliger en prettiger.”

“Het is nog steeds een werk in uitvoering”, zegt Tom Jacobs van de DMV tegen de Las Vegas Sun. “Het systeem reguleert de remmen, de accelerator en het sturen.”

Deze bestuurderloze auto’s kunnen naar specifieke locaties rijden door middel van visuele indicatoren, artificiële-intelligentiesoftware, gps en een hoop sensors. Google, dat een team roboticaexperts inhuurde om het systeem te ontwikkelen, zegt dat het autonome voertuig sinds 2010 meer dan 320.000 kilometer heeft afgelegd.

Het doel van de internetgigant is “het beperken van verkeersongevallen, zorgen dat mensen meer vrije tijd hebben en koolstofuitstoot beperken door het autogebruik drastisch te veranderen”, zei Google-ingenieur Sebastian Thrun vorig jaar nog in een blogbericht.

Andere staten volgen
Andere staten die de autonome voertuigen in de toekomst willen toelaten zijn Californië, Oklahoma, Hawaii en Florida. Californië overweegt de zogenaamde ‘robotic car bill’: de snelwegpolitie zou de taak krijgen regels en reglementen op te stellen waardoor bestuurderloze auto’s getest kunnen worden op de weg. Bedrijven testen die eerst; de consument mag dat later doen.

Volgens de Las Vegas Sun bevat Googles vloot van autonome voertuigen zes exemplaren  van de Toyota Prius, een Audi TT en een Lexus RX450h. Tot dusver hebben DMV-medewerkers testritten uitgevoerd op de Las Vegas Strip en in Carson City.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business