Nieuws

Apache brengt OpenOffice 3.4 uit

Dinsdag kondigde de Apache Software Foundation de release aan van Apache OpenOffice 3.4, de eerste versie sinds Oracle het project in 2011 aan Apache gaf.

Apache OpenOffice 3.4 is al in rijping sinds Oracle de broncode aan ASF doneerde in het midden van vorig jaar. Het bevat performantieverbeteringen en een aantal nieuwe functies en is vanaf vandaag beschikbaar in 15 talen voor Windows, Mac en Linux.

De lijst van nieuwe toeters en bellen omvat een verbeterde ODF-ondersteuning en een nieuwe encryptiemethode voor ODF 1.2, nieuwe rekenbladfuncties, een verbeterde ondersteuning voor pivot tables en verbeterde beeldbewerking.

Maar voor de Apache Software Foundation biedt dit volgend stadium van ontwikkeling, vrij van vendorcontrole een kans om meer gebruikers en medewerkers aan te trekken. IBM zou op een nieuw product broeden dat gebaseerd is op Apache OpenOffice.

De lijdensweg van OpenOffice
OpenOffice heeft al een lange weg van nieuwe eigenaren achter de rug. In 1999 kocht Sun de voormalige StarOffice-suite op en herdoopte het naar Openoffice. Oracle maakte daar dan weer Oracle OpenOffice van nadat het Sun opkocht. Maar toen bleek dat de belangrijkste ontwikkelaars wegliepen en met de broncode LibreOffice creëerden, besefte Oracle dat ze OpenOffice niet alleen meer aankonden. En dus doneerde het bedrijf OpenOffice aan ASF in het midden van 2011.

De fork LibreOffice staat onder het beheer van The Document Foundation en geniet de steun van SUSE, Ubuntu en Intel. Een woordvoerder van de stichting heeft zich al uitgesproken over de nieuwe OpenOffice.

“We vinden deze aankondiging bijzonder interessant omdat de incubator (ook genoemd Apache) nu een release uit heeft. Zoals we gezegd hebben, heeft dit een positief effect waardoor LibreOffice een meer toekomstzeker copyleftmodel kan opnemen. Het blijft ook zeker dat SUSE een volledig ondersteund SUSE LibreOffice-prodcut blijft voorzien op Linux en Windows dat op dezelfde broncode is gebaseerd. Ik heb een meer gedetailleerde vergelijking op mijn blog, maar laat me even toespitsen op de geweldige dingen die gebeuren in Libre-Officeland", zegt aldus Michael Meeks, Distinguished Engineer bij SUSE.

“We hebben onze maandelijkse release 3.5.3 uit en vebeteren stap voor stap de kwaliteit. Onze 3.6-release is maar een maand weg van het bevriezen van de functionaliteit en ziet er geweldig uit. We blijven dus ons eigen releaseschema volgen. Bovendien hebben we gisteren een opwindend certificatieprogramma aangekondigd dat het vertrouwen van de aankopers een boost moet geven over de ondersteuning en diensten rond LibreOffice", aldus Meeks.

Kort samengevat: in de blauwe hoe vinden we LibreOffice, in de rode hoek staat OpenOffice. Let’s get ready to rumble!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business