Nieuws

Eerste burgemeester voor Duitse Piratenpartij

Het kleine Duitse dorpje Eixen krijgt als allereerste gemeente een ‘piraat’ als burgemeester, omdat burgervader André Bonitz overstapt naar de Piratenpartij.

Volgens Welt Online was Bonitz, die sinds 2009 de scepter zwaait in de piepkleine gemeente in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, tot nu toe geen actief lid van een politieke partij. Vorige week besloot hij echter om lid te worden van de Piratenpartij.

Bonitz, die zijn publieke functie combineert met een baan als pyrotechnicus, zegt dat zijn keuze vooral is ingegeven door het onderlinge gebakkelei van gevestigde politieke partijen. Hij prijst de openheid van de Piratenpartij, al geeft hij toe dat de jonge partij nog veel te leren heeft.

Veel zal er voor de inwoners van Eixen in het dagelijks leven niet veranderen. Wel wil de burgemeester een nieuwe open vergadering organiseren waar iedereen welkom is. “Deze zal in eerste instantie problemen uit de praktijk in plattelandsgemeenten tot onderwerp maken, maar ook voor de discussie over algemene politieke thema’s dienen”,  zegt Bonitz.

De Piratenpartij, die zich onder meer richt op de hervorming van copyrightwetgeving, begint in verschillende Europese landen steeds meer voet aan de grond te krijgen. Toch heeft de beweging het meeste succes in Duitsland, waar het in verschillende deelstaten een aanzienlijk aantal parlementszetels wist op te eisen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business