Nieuws

Antitrust-onderzoek naar Windows 8

Een Amerikaanse senaatscommissie overweegt een antitrustonderzoek tegen Microsoft, nadat het bedrijf zei dat Internet Explorer 10 de enige toegestane browser is in zijn aanstaande tablet-OS.

Microsofts besluit om concurrerende browsermakers te beletten om de desktop van Windows RT te bevolken, heeft felle kritiek uitgelokt van onder meer Mozilla en Google. In een verklaring zei laatstgenoemde bedrijf tegen CNet:

“We delen Mozilla’s bezorgdheid over de beperking van gebruikerskeuze en innovatie in de omgeving van Windows 8. We hebben innovatie in de browserwereld altijd verwelkomd en geloven sterk in het feit dat geweldige concurrenten ons allemaal harder laat werken. Uiteindelijk profiteren consumenten en ontwikkelaars het meeste van robuuste concurrentie.”

[related_article id=”161452″]

Op onderzoek uit
Daarbovenop komt nu ook dat een gerechtelijke commissie van de Amerikaanse senaat van plan is een onderzoek te starten dat uiteindelijk kan leiden tot een antitrustonderzoek. Een assistent van commissievoorzitter Herb Kohl bevestigde donderdag tegenover The Hill dat het de beschuldigingen momenteel bekijkt, om te kunnen beoordelen of Microsoft zich schuldig maakt aan concurrentievervalsing.

De klacht van Mozilla en Google draait vooral om het feit dat Micrisofts tabletversie van Windows 8, Windows RT, maar een beperkt aantal applicaties toelaat in zijn desktopmodus, de zogenoemde Windows Classic-omgeving. Alle andere applicaties kunnen wel degelijk draaien op Windows RT, maar krijgen alleen toestemming voor de Metro-modus.

De mogelijkheid op een anti-trustonderzoek is opvallend, omdat dit soort aantijgingen normaliter gereserveerd is voor dominante marktpartijen. Maar het is wel degelijk mogelijk een kleinere speler in het vizier te nemen, als die tenminste op oneerlijke wijze concurrentie onderdrukt.

Microsofts marktaandeel op de tabletmarkt is momenteel vrijwel onbestaand, maar met Windows 8 bereidt het een frontaal offensief voor op Android-tablets en, vooral, de iPad. Mozilla en Google, respectievelijk de makers van Firefox en Chrome, gaan wel door met de ontwikkeling van een desktopbrowser voor de x86-versies van Windows 8.  
Met medewerking van Zack Whitacker, ZDNet.com/StephenShankland, CNet
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business