Weinig spektakel bij beursgang Facebook

De langverwachte beursgang van Facebook verliep minder spectaculair dan verwacht. Het aandeel bleef dicht bij zijn startwaarde.

Kort na de opening van technologiebeurs Nasdaq ging de handel in het Facebook-aandeel van start. Aanvankelijk leek het aandeel spectaculair te scoren door meteen van 38 naar 43 dollar te schieten.

Maar dat was meteen het boeiendste van heel het gebeuren. Nog geen half uur later zakte het aandeel terug naar zijn introductiekoers en tegen het einde van de beursdag in de VS sloot Facebook af op 38,23 dollar per aandeel of 0,61 procent winst.

Een allesomvattende verklaring waarom het aandeel niet de lucht inschoot is er niet. Mashable heeft een lijstje van vijf mogelijke redenen. Een daarvan is dat de startprijs van 38 dollar mogelijk gewoon juist zat.

Al merkt de site ook op dat een beursgenoteerd bedrijf op zijn eerste dag gemiddeld 18 procent in waarde stijgt, wat vooral interessant is voor wie eerder al kon investeren in de sociale netwerksite.

Toekomst
Maar de vraag is vooral hoe Facebook zich zal gedragen nu het een beursgenoteerd bedrijf is. Zulke organisaties zijn verplicht om op regelmatige basis cijfers bekend te maken, zowel over hun gebruikers als over hun financiële toestand.

Tegelijk heeft het bedrijf voortaan de druk van de financiële markt. Aandeelhouders zien hun winst graag stijgen, wat vaak minder ruimte laat om te investeren in projecten die niet meteen winstgevend zijn. Al is dat niet altijd het geval. Zo lijkt een bedrijf als Google daar vandaag wel in te slagen.

Meer reclame
Tot slot moet Facebook zorgen dat het winstgevend blijft. Zo vermoeden verschillende media dat het bedrijf binnenkort advertenties naar de mobiele versie van Facebook zal brengen. Steeds meer gebruikers bezoeken de site via hun tablet of smartphone, maar daar krijgen ze vooralsnog geen reclame te zien.

Huwelijk
In hetzelfde weekend dat Facebook naar de beurs trok, stapte oprichter Zuckerberg en diens verloofde in het huwelijksbootje. Mark Zuckerberg is al enkele jaren samen met Priscilla Chan. Al stond het huwelijk niet expliciet gepland.

Officieel ging het om een bescheiden afstudeerfeest voor Chan die net haar studies geneeskunde had afgerond. Volgens AP waren er minder dan honderd gasten uitgenodigd. Ter plekke kregen de gasten te horen dat het om een huwelijksfeest ging.

Ook vestimentair was dat huwelijk een kleine verrassing. Zuckerberg loopt er doorgaans bij in een hoodie, zelfs wanneer hij investeerders moet overtuigen. Maar voor zijn eigen huwelijk besloot de 28-jarige Zuckerberg uitzonderlijk toch een pak te dragen.

aandelenbeurschanfinancieelgeldiponasdaqnieuwszuckerberg

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN