Clearwire start dit jaar nog met 4G

Voor het eerst kondigt een operator 4G aan in België. Al komt het aanbod niet van Belgacom, Mobistar, Base of Telenet.

Volgens Datanews gaat het om Clearwire, het bedrijf dat zich tot voor kort specialiseerde in WiMax en pas werd overgenomen door TechMax. Die WiMax wordt nu vervangen door TD LTE, de in China ontwikkelde 4G-variant.

Concreet zal Clearwire voor het einde van dit jaar beginnen met de uitrol op de 130 operationele antennes die het heeft. Er zijn ook 170 sites waar er een overeenkomst is gesloten, maar nog geen zendmast staat.

Een landelijk 4G-netwerk zit er voorlopig niet in. Max Heilbron van TechMax zegt aan Datanews dat zijn pas overgenomen bedrijf momenteel 1,2 miljoen Belgen kan bereiken. Hij wil zo snel mogelijk een dekking van 40 procent bieden, maar een uitrol naar het hele land kost te veel tijd en geld.

TD LTE
Clearwire heeft niet meegeboden toen de 4G-licenties werden geveild maar het bedrijf is van plan om 4G aan te bieden op zijn 3,5 GHz-frequentie. Wel is er één probleem met TD LTE: er zijn nog geen toestellen die die technologie momenteel ondersteunen.

Al nuanceert Heilbron dat in Datanews. Volgens hem zullen er in 2013 wel smarpthones en tablets verschijnen, en zodra het netwerk actief is zijn er dongles en draadloze modems te koop die het signaal op de 3,5 GHz-frequentie kunnen omzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business