IBM bant Siri uit afluistervrees

Wie zijn iPhone bij IBM wil gebruiken mag dat, maar de spraakbesturing van Siri is er verboden uit schrik dat die alle gesprekken doorsluist naar Apple.

Het verhaal lijkt zeer absurd maar kaart tegelijk een ernstige kwestie aan. Alles wat de spraakbesturing van de iPhone verwerkt, zoekopdrachten, nota’s, agenda-afspraken, wordt immers doorgestuurd naar het datacenter van Apple.

De CIO van IBM, Jeanette Horan, zegt aan Technology Review dat het bedrijf de dienst bant omdat het vreest dat er zo gevoelige informatie kan uitlekken.

[related_article id=”158578″]

Wired bevestigt dat die vrees niet ongegrond is. Volgens de gebruikersovereenkomst van Apple worden opdrachten via Siri en gesproken nota’s omgezet in tekst en bewaard. Als het wil kan Apple dus best veel bedrijfsinformatie losweken bij IBM.

Siri is overigens niet de enige dienst die verboden is op de werkvloer bij IBM. Ook Dropbox en iCloud moeten uitgeschakeld zijn.

BYOD
De kwestie hoort bij een groeiende trend in het bedrijfsleven: Bring Your Own Device of BYOD. In plaats dat mensen alles met hun werktelefoon doen, laten vandaag veel meer bedrijven toe om je eigen toestel te gebruiken op het bedrijfsnetwerk.

Maar dat zorgt er ook voor dat bepaalde toepassingen en webdiensten zeer dicht bij de bedrijfsinformatie te komen staan. Zeker een bedrijf als IBM, dat zeer erg gesteld is op geheimhouding, wil daarom zijn voorzorgen nemen om het risico te beperken.

Afluistermalware
Begin maart was onze redactie nog aanwezig op een uiteenzetting van Rik Ferguson van beveiligingsbedrijf Trend Micro. Daar demonstreerde hij in een filmpje hoe een geïnfecteerde telefoon smsjes en andere gegevens doorspeelde naar een ander toestel. Ook hiermee moet een bedrijf vandaag rekening houden als het toelaat dat werknemers hun eigen smarpthone als werktoestel gaan gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business