Nieuws

Review: Samsung Galaxy SIII

Voordelen
Krachtig
Zuinige processor
Prima autonomie
Software-extra's
Nadelen
Glossy achterkant
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Het is een eer om de titel "allerbeste smartphone van het moment" te dragen , maar de Samsung Galaxy S III slaagt daar met verve in.

Samsung heeft het mooi voor elkaar: grootste telefoonmerk, succesvolle Galaxy-reeks, eigen AMOLED-schermen, het lijkt haast alsof hun opmars niet te stoppen is. Hun toptoestellen, de Galaxy S-reeks, droppen ieder jaar een technologisch bommetje aan innovaties. De Galaxy S III probeert die lijn voort te zetten, maar verandert wel het geweer van schouder. Wij bekeken een preproductiemodel dat op details aan de behuizing na identiek is aan het toestel dat je in de winkel kan kopen.

Samsung Galaxy S III back cover

Nergens stoefen ze over de krachtige specificaties; volgens hen is de telefoon “Designed for humans”. Android 4.0 vormt de basis, maar Samsung gooit er als vanouds zijn eigen TouchWiz software overheen. Vroeger een absolute meerwaarde, maar door de solide redesign van Android 4.0 is de vraag minder uitdrukkelijk naar een eigen schil. Samsung doet het toch, en slaagt met verve dankzij verschillende innovatieve extra’s.

Wat direct opvalt is het frisse uiterlijk van de software, duidelijk geïnspireerd door de natuur. De waslijst aan leuke extra’s ga ik je besparen, die vind je talrijk op Samsungs website, maar twee ervan zijn absoluut de moeite om te vermelden. Via de camera vooraan houdt de Galaxy S III in het oog wanneer je een tekst leest op je smartphone. Voortaan schakelt je scherm zich niet meer uit na 10 of 20 seconden, heel handig als je een langere tekst of mail moet lezen. De tweede extra is bellen tijdens een bericht. Als je iemand een bericht wilt sturen, maar opeens verzin je dat bellen handiger is, dan breng je de telefoon naar je oor om te bellen. Op het eerste gezicht zijn dit heel eenvoudige ideeën, maar alles tezamen draagt bij tot de gehele ervaring.

 


Samsung Galaxy S III back cover

Ondanks alle goede software-extra’s, zijn we geen fan van het standaard toetsenbord van Samsung. Correcties worden te actief doorgevoerd en het hoofdwoord verandert voortdurend terwijl je typt, omdat er verschillende suggesties zijn. Niet belangrijk als je heel precies typt zonder fouten, maar als je af en toe een letter fout typt, werken de suggesties eerder vertragend dan versnellend. Gelukkig kun je in de Google Play Store genoeg toetsenbord-apps downloaden om dat probleem weg te werken, mocht je jezelf eraan storen.


Samsung Galaxy S III back cover

Genoeg over de software, uiteraard blijft de hardware levensbelangrijk voor een topsmartphone. Samsung lanceert in de Galaxy S III hun quadcore Exynos-processor, die prima scoort in de benchmarks. De topper van het moment, Nvidia’s Tegra 3, moet duidelijk de duimen leggen voor Samsung, zowel op grafisch vlak als op processorkracht.

Hij wordt bovendien een pak minder warm, met piektemperaturen tot 38 °C vergeleken met 49 °C bij de Tegra 3 in de One X. De Exynos 4212 is trouwens de allereerste quadcoreprocessor die gemaakt is volgens het 32nm-procedé, wat het verbruik en de warmte in de kiem smoort. De enige concurrent op 32nm is voorlopig de Qualcomm Snapdragon Krait die we terugvinden in de One S, maar als dualcore-variant kan die niet wedijveren met de pure quadcore processorkracht van de Exynos 4212.

Net als de Galaxy Nexus bevat de Galaxy S III ook een 720p-scherm, maar meet het scherm met 4,8 inch een fractie groter. Samsungs eigen Super AMOLED HD blijft een van de beste schermen beschikbaar, maar HTC’s One X heeft ook een bloedmooi 720p LCD2-scherm. Het is moeilijk om een kant te kiezen welke het beste scoort. Hou je graag van heldere, levendige kleuren en diep zwart? Dan kies je best AMOLED. Voor mooi sprankelend wit en zachtere kleuren is LCD2 een betere keuze.

 


Samsung Galaxy S III back cover

 

Al die heisa rond het pentile AMOLED-scherm? Helemaal niet de moeite. Toegegeven, de kijkhoek voor optimale kleuren is beperkt, maar we gaan ervan uit dat iedereen zijn smartphone recht voor zich gebruikt. De Galaxy S III maakt gebruik van het vernieuwde Gorilla Glass II dat dunner is, en toch dezelfde duurzaamheid biedt. We hebben nog geen handtastest gedaan met de nodige sleutels erin, maar tijdens onze testperiode konden we geen enkel krasje opmerken.

Het scherm van de Galaxy S III maakt net als de Galaxy Note gebruik van Wacom-technologie waarmee je, mits een speciaal pennetje, heel precies aantekeningen kunt aanbrengen. Er is geen plaats in de behuizing voor het pennetje zoals in de Note, wat het nut van de technologie beperkt. Je wil namelijk niet overal een pennetje in je broekzak steken, om apart boven te halen als je snel iets wil schrijven of tekenen.

 


Samsung Galaxy S III back cover

De acht megapixelcamera is beperkt verbeterd vergeleken met zijn voorganger, maar de schietsnelheid is sterk toegenomen. Om snel achter elkaar foto’s te maken, hoef je enkel maar de knop ingedrukt houden. Alle belangrijke instellingen vinden we terug, waaronder Panorama en zelfs HDR. Vanzelfsprekend is HDR niet aanwezig om te filmen, maar je kunt wel in volledige 1080p-kwaliteit opnemen. Er zijn maar drie effecten die je direct over je foto’s kunt gieten: sepia, negatief en zwart-wit.  We hadden graag een hardwarematige shutter-knop gezien om stabieler te fotograferen.

Vooraan zit een 2 MP-camera waarmee je ook nog eens in 720p kunt opnemen. De foto’s zijn, ondanks de snelle autofocus, meestal scherp, maar de kleuren laten wat te wensen over. Zelfs op het levendige AMOLED-scherm valt het snel op. Video daarentegen is zowat het beste wat we ooit hebben gezien in een smartphone met 1080p-opnamekwaliteit.

 


 

Samsung Galaxy S III back cover

Het grootste pijnpunt van zijn voorganger, de Galaxy S II, is gelukkig weggewerkt: de autonomie. Door het heldere AMOLED-scherm hield de batterij het geen volledige dag uit bij intensief gebruik. De Galaxy S III maakt gelukkig gebruik van een batterij met een veel grotere capaciteit, 2100mAh tegenover 1650 mAh, en die boost zorgt ervoor dat zelfs bij intensief gebruik een dag realistisch is. In de Antutu batterij benchmark haalt hij voorlopig de hoogste score, vergeleken met de HTC One X, One S en de Samsung Galaxy Note. Eindelijk een topsmartphone waarmee zware gebruikers tamelijk vlot de dag kunnen doorkomen.

Een quadcoreprocessor betekent pure power, en dat laat de Galaxy S III maar al te graag zien in de vorm van multitasking. Je kunt voortaan een HD-film op de voorgrond bekijken, terwijl je mails checkt of snel een sms"je typt. Het lijkt een overbodige functie, maar als je het enkele keren hebt gebruikt, betrap je jezelf erop hoe handig het is. Je kunt het kleine videokadertje trouwens verslepen, zonder dat er een hapering optreedt. Een knap staaltje brute rekenkracht.


Samsung Galaxy SIII

NFC is hot in smartphoneland, en die optie vinden we ook terug in de Galaxy S III. De NFC-chip zit in de batterij zelf verwerkt. Naast het standaard Android Beam, om via NFC data uit te wisselen tussen smartphones, lanceert Samsung zijn eigen S Beam. Tik beide NFC-compatibele toestellen tegen elkaar, kies het bestand dat je wilt versturen, en de tegenpartij moet simpelweg op ok drukken. Door het gebrek aan NFC-toestellen is het nut hiervan beperkt, maar later in de toekomst zal deze functie ongetwijfeld aan populariteit winnen.

Kortom, alles doet uitstralen dat de Galaxy S III een topmodel is. Uitgezonderd zijn looks. Glossy plastic als achterkant vraagt om lelijke vingerafdrukken, zelfs al zorg je voor een coole geborstelde aluminiumlook. Geef ons dan toch maar die mooie, soft-touch achterkant van bijvoorbeeld de Nokia Lumia 800 of de HTC One X. De voorkant lijkt uit één stuk gegoten, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Nexus, zonder de licht gebogen vorm.


Samsung Galaxy S III

Misschien een detail, maar toch: eindelijk opnieuw een signalisatieled. Het afgelopen jaar bleek die afwezig bij elke Samsung smartphone. Wij vinden het echter behoorlijk handig om te zien of batterij bijna leeg is, of wanneer je een bericht of mail hebt ontvangen. Je kunt de led in- of uitschakelen in het optiemenu. De Galaxy S III is in twee kleuren beschikbaar, blauw en wit, maar naar onze mening is de blauwe veruit de mooiste dankzij de geborstelde aluminiumlook. Die ontbreekt op de witte versie, wat het een nog goedkopere indruk meegeeft.

Last but not least: Siri! Of nee, S Voice. Spraakherkenning is hot, en daar wil Samsung een graantje van meepikken. S Voice werkt beter dan de meeste Android-alternatieven, maar net als Siri ondersteunt S Voice niet de Nederlandse taal. We hebben verschillende conversaties willen aangaan met S Voice, maar moeten toegeven dat Siri een stuk leuker reageert en veel meer toepassingen goed inschat. S Voice is te saai, maar dat neemt niet weg dat spraakherkenning nog heel sterk moet groeien om echt functioneel te worden. Siri en S Voice zijn dat helaas nog niet.

 


Samsung Galaxy SIII

Het ziet ernaar uit dat Samsung een nieuwe hit te pakken heeft met de Galaxy S III, maar de concurrentie zit de Koreanen op de hielen zit. Het verschil is nog nooit zo klein geweest, wat het kiezen aartsmoeilijk maakt. Wij wagen er ons toch aan, en kiezen voorlopig voor de Galaxy S III dankzij het leuke TouchWiz, de snelle processor en vooral de prima autonomie. Benieuwd hoelang de Galaxy S III de titel van beste smartphone zal kunnen vasthouden.

  Samsung Galaxy S III HTC One X
Antutu    
Battery life 576 n/a
     
Antutu Suite 12032 9005
RAM 2509 1714
CPU Integer 4083 2891
CPU Float-point 3122 2183
2D Graphics 297 280
3D Graphics 1246 1158
Database IO 450 435
SD card write (MB/s) 13.3 27.6
SD card read (MB/s) 24.4 31.6
CPU frequency (MHz) 1400 1000
     
Antutu    
CPU 7205 5074
GPU 1543 1438
RAM 2509 1714
I/O 775 779

 

amoledAndroidexynosgalaxygalaxy notegalaxy s iiihtciphonenfcone xqualcommreviewss voicesamsungsirisnapdragontouchwiz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN