Piraterij toont Noord-koreanen echte wereld

In Noord-Korea, waar het internet en de media streng gereguleerd zijn, helpt piraterij om jongeren te tonen hoe de rest van de wereld er echt uitziet.

Het land hanteert al decennia lang een zeer strak beleid. Internet en buitenlandse media zijn er nauwelijks toegankelijk. Maar volgens een nieuw rapport slagen veel inwoners er alsnog in om die censuur te omzeilen.

Het rapport, A Quiet Opening, werd opgesteld door InterMedia, een consultancyorganisatie gericht op onder meer internationale ontwikkeling. Hierin werden Noord-Koreaanse vluchtelingen en mensen die naar het buitenland mochten reizen ondervraagd.

Daaruit blijkt dat ondanks het onbreken van een internetverbinding piraterij hier welig tiert via het doorgeven van via dvd’s, usb-sticks en mp3- en mp4-spelers. Zo krijgen Noord-Koreanen tv-reeksen te zien uit Zuid-Korea.

Hierdoor krijgen de Noord-Koreanen een ander, meer waarheidsgetrouw, beeld op hun buurland. Overheidspropaganda probeert bijvoorbeeld onder meer duidelijk te maken dat Zuid-Korea armer en slechter is dan het Noorden.

Radio
Het rapport zegt onder meer dat series duidelijk maken dat de situatie bij hun buren niet zo erg is als wordt voorgesteld. Al beseffen inwoners wel dat fictiereeksen niet altijd aansluiten bij de realiteit. Daarom worden nieuwsuitzendingen nog meer geappreciëerd dan series.

Vooral radio lijkt daarin een cruciale rol te spelen. Op voorwaarde dat de signalen ver genoeg worden uitgezonden op het juiste tijdstip, kan radio in buurland Zuid-Korea het noorden bereiken. De signalen worden weliswaar verstoord, maar niet altijd en overal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business