Grote sites starten Internet Defense League

In nasleep van het SOPA-wetsvoorstel hebben enkele grote sites de Internet Defense League opgezet om bezoekers te informeren bij dreigingen voor de internetvrijheid.

Iedere website kan deelnemen aan het initiatief. Ze schrijven zich in op de website en krijgen zo een code die ze op hun pagina’s kunnen zetten.

Zodra er een gevaar dreigt, of dat nu via een nieuwe wet of op een andere manier gebeurt, krijgen deelnemende sites een nieuwe code toegestuurd waarmee ze bezoekers kunnen informeren. De Internet Defense League beslist dus niet wanneer er iets verschijnt, het is de webmaster of blogger zelf die de waarschuwing al dan niet doorplaatst.

[related_article id=”158578″]

Initiatiefnemers van de liga zijn Tiffiny Cheng van burgerrechtenorganisatie Fight for the Future en Reddit mede-oprichter Alexis Ohanian. Onder de deelnemende sites zitten Imgur, WordPress, Reddit en Cheezburger.

Batsignal
De site is nu al actief, al is de officiële lancering volgens AllthingsD pas binnen twee weken. Ze bouwt verder op de acties in nasleep van SOPA en PIPA, twee controversiële anti-piraterijwetten in de VS waardoor het blokkeren van websites zeer makkelijk zou worden. Door de protestactie ging onder meer Wikipedia een volledige dag op zwart.

Die twee wetten zijn intussen afgewend maar de initiatiefnemers wil dat momentum nu omzetten in een permanent systeem. “Bekijk het als uitzendsysteem voor noodgevallen, of zijn batsignal”, klinkt het op de website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business