Google verklikt censuurpogingen

Wie in China iets opzoekt via Google krijgt voortaan ook te horen wanneer bepaalde zoekopdrachten worden gecensureerd.

De zoekgigant pakt het wel zeer slim aan. Het spreekt in zijn blogpost immers niet over censuur maar over verbeterde zoekopdrachten in China. De vraag is of de Chinese overheid die dubbelzinnigheid tolereert, of dat Google hierdoor binnenkort weer overhoop ligt met het regime.

In de blogpost legt het bedrijf uit dat gebruikers klagen dat een zoekopdracht soms zorgt voor een foutmelding. Vaak kan Google daarna gedurende een minuut of langer niet meer worden gebruikt zoals wordt gedemonstreerd in onderstaand filmpje.

[related_article id=”158578″]

“We hebben lang en intensief naar onze systemen gekeken en vonden geen problemen. Maar na het doorzoeken van gebruikersrapporten hebben we gemerkt dat de storingen gerelateerd zijn aan zoekopdrachten met bepaalde termen.”

“Daarom gaan we vanaf vandaag gebruikers in China waarschuwen wanneer ze een zoekterm invoeren die een verbindingsprobleem kan veroorzaken.”

Google gaat dus niet expliciet zeggen dat de Chinese overheid zaken op het internet verbergt voor zijn bevolking. Maar laat subtiel weten dat eventuele foutmeldingen buiten de wil van het bedrijf gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business