Jobs wou iMac eerst ‘MacMan’ noemen

De heropleving van Apple is begonnen met de iMac. Maar Steve Jobs liet die iconische naam bijna varen voor MacMan.

Het productgeheim wordt uit de doeken gedaan in het boek van Ken Segall, Insanely Simple: The obsession That Drives Apple’s Succes. Hij stond mee aan de wieg van de Think Different-campagne  en bedacht de naam iMac, die de toon zette voor volledige productlijnen in de tien jaar nadien.

In een verkort fragment dat Fastcodedesign publiceert lezen we hoe Jobs op zoek ging naar een geschikte naam voor de C1, de toenmalige werknaam van de iMac. Zelf had hij een sterke voorkeur voor MacMan, een bijdrage van Phil Schiller die tot op heden de marketingafdeling van Apple leidt.

[related_article id=”158256″]

Sony Walkman
Het creatieve team, waar Segall deel van uitmaakte, huiverde van die naam. Enerzijds omdat het te fel deed denken aan de Walkman van Sony (wat Jobs zelf niet erg leek te vinden) en Pacman. Bovendien klonk Macman zeer genderspecifiek.

Segall’s team kwam met een aantal alternatieven waaronder MiniMac (lang voor de Mac Mini) en hun eigen favoriet: de iMac. Enerzijds voor het eenvoud, anderzijds omdat de ‘i’ zowel voor internet als individu of zelfs imagination kon staan.

Jobs wou iMac eerst 'MacMan' noemen.

Maar Jobs was niet te spreken over de naam. Segall had nog een week om met een alternatieve naam tevoorschijn te komen of het zou MacMan worden.

Haat noch liefde
Ook bij die tweede bijeenkomst liet Segall iMac opnieuw vallen. Dit keer leek Jobs een tikkeltje enthousiaster. “Deze week haat ik het niet, maar ik hou er nog steeds niet van.” Aldus Jobs volgens de auteur.

Later werd er niets meer over gezegd. Jobs zou de naam enkele keren hebben voorgelegd aan vertrouwelingen en besloot hem uiteindelijk te gebruiken voor de vernieuwde Macintosh.

Volgens Segall was die vergadering een sleutelmoment voor Apple waarbij het bedrijf koos voor eenvoud. Later zou het bedrijf de ‘i’ doortrekken naar zijn iPod-, iPhone- en iPad-reeksen. Ongetwijfeld een betere keuze dan Podman, Phoneman of Padman.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business