Nieuws

Veiliger Flash laat Firefox crashen

Adobe updatet de Flash-plugin voor Firefox met een beschermde modus, maar de nieuwe beveiliging laat de Mozilla-browser crashen.
 
Adobe voegde afgelopen donderdag een nieuwe veiligheidsmuur toe aan zijn Firefox plug-in die het moeilijker moet maken om via de browser in te breken op een computer. De Flash Player Protected Mode, die al veel langer beschikbaar is in Google Chrome, plaatst de plug-in in een zogenoemde sandbox, waardoor Flash niet meer in staat is om zelfstandig gegevens naar de harde schijf te schrijven.

De nieuwe ‘beschermde modus’ is al sinds afgelopen februari aan het proefdraaien en werd vorige week definitief beschikbaar gemaakt voor de Mozilla-browser. De introductie van de nieuwe functie valt samen met een grote patchronde, waarbij Adobe tenminste zeven bekende gevaarlijke kwetsbaarheden repareert voor zijn Flash Player en Adobe AIR-technologie.

Al snel begonnen echter berichten op te duiken van Firefox-gebruikers die te maken krijgen met een vastlopende of crashende browser nadat ze Adobe Flash Player 11.3.300.257 hadden geïnstalleerd.

Uitschakelen lastig
Teruggaan naar een oudere versie van de plug-in kan mogelijk gevaarlijk zijn. Op zijn gebruikersforum adviseert het bedrijf daarom om de nieuwe beschermde modus tijdelijk uit te schakelen tot het bedrijf de problemen heeft verholpen (lees hier instructies). Een andere optie is Flash volledig uit te schakelen in de browser (zie screenshot hieronder).

Het crashprobleem is opvallend, omdat Mozilla de plug-in al langer in een apart systeemproces laat draaien om crashes te voorkomen. Omdat Adobe sinds korte tijd Flash-gebruikers de optie geeft om beschikbare updates automatisch te installeren, is de kans daarmee groter dat Firefox-gebruikers met dit probleem te maken krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business