Nieuws

Seksschandaal op kindernetwerk Habbo

Habbo, een populair sociaal netwerk voor kinderen, heeft tijdelijk al het chatverkeer stilgelegd na beschuldigingen over seksueel getinte chats in de virtuele gemeenschap.

Channel 4 News, een Brits nieuwsprogramma, ontdekte dat het wemelt van de ongepaste verzoeken en expliciete chats op Habbo. Volgens een medewerker, die undercover ging op het tienernetwerk als jong meisje, kreeg binnen een paar minuten het verzoek om zich te ontkleden voor haar webcam.

Het programma claimt dat het wemelt van de ‘perverse, pornografische en gewelddadige’ uitwisselingen op Habbo, dat voorheen bekend stond als Habbo Hotel. De beschuldigingen zijn pikant, omdat de Finse eigenaar Sulake zich specifiek richt op een doelgroep van jonge tieners, waarvan sommige gebruikers jonger zijn dan 13 jaar. Habbo heeft daarom honderden moderators in dienst, die toezicht houden op de gesprekken en ongeschikt materiaal blokkeren.

Sulake heeft als reactie op het schandaal al het chatverkeer stilgelegd, wat inhoudt dat gebruikers onderling tijdelijk geen gesprekken meer kunnen voeren. 

Omstreden
De virtuele gemeenschap voor tieners, die elke maand 9 miljoen bezoekers trekt, kwam enkele jaren geleden ook al in opspraak.  Een Nederlandse tiener bleek toen voor duizenden euro’s aan virtuele ‘meubels’ te hebben gestolen door inlogggegevens te ontvreemden.

Het nieuwe schandaal kan echter verstrekkende gevolgen hebben voor eigenaar Sulake. Een van zijn grootste investeerders, VC Balderton Capital, heeft zich volgens The Next Web al teruggetrokken uit Habbo. Volgens Channel 4 News hebben enkele grote bedrijven daarnaast besloten om geen cadeaukaarten meer aan te bieden in de online gemeenschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business