Nieuws

Mozilla test appwinkel in het openbaar

Mozilla heeft een vroege versie van zijn HTML5-appwinkel beschikbaar gesteld, die een open alternatief moet worden voor de iTunes App Store en Google Play.

Mozilla Marketplace, zoals de appwinkel heet, moet ontwikkelaars een plaats geven waar ze apps ontwikkelen die op elk mogelijk toestel werken. Omdat programma’s geschreven zijn met HTML5, CCS3 en JavaScript, kunnen gebruikers de Mozilla-apps in elke browser gebruiken die deze webtechnieken ondersteunen, of ze nu een desktop-pc of smartphone gebruiken. 

Faux-desktop
Firefox-gebruikers hebben als voordeel dat ze via de Marketplace gedownloade apps kunnen installeren op hun thuiscomputer alsof het desktopprogramma’s zijn. Volgens Liliputing duiken de HTML5-apps op in de lijst van geïnstalleerde programma’s van Windows, OS X of Linux. In werkelijkheid opent elke app een nieuwe Firefox-venster, maar dan wel zonder menubalken en andere herkenbare Firefox-functies.


Mozilla Marketplace heeft tot nu vooral raakvlakken met Googles Chrome Web Store, al zit je volgens Mozilla met hun appwinkel niet vast aan de Chrome-browser om de programma’s te kunnen gebruiken. Volgens PC Advisor is de stichting daarnaast van plan om de broncode van de Marketplace openbaar te maken, zodat ook anderen hun eigen appwinkel kunnen openen.

Voorbereiding op Boot to Gecko
Voorlopig zullen alleen uitgenodige ontwikkelaars toegang hebben tot de Mozillla Marketplace en is een alphaversie van Firefox 16 noodzakelijk. Over een paar weken moet ook het grote publiek de appwinkel kunnen bezoeken. Op dit moment zijn zo’n 200 apps beschikbaar, waaronder Evernote en het spel Lord of Ultima.

De Marketplace speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in Boot to Gecko, een open mobiel besturingssysteem dat de Firefox-maker ergens dit jaar wil lanceren.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business