Nieuws

Belgische bedrijven overwegen Google Apps

Op het ‘Work Smart, Go Google’-event introduceerde Google zijn Apps for Business bij een rits grote Belgische bedrijven.

“Er waren meer dan 140 inschrijvingen en we hebben zelfs mensen moeten weigeren”, aldus Mario Schraepen van Adapti, dat het event organiseerde in de kantoren van Google in Brussel.

Google Apps for Business integreert een reeks diensten van Google – o.a. Gmail, Calendar en Drive (Docs) – en maakt ze beheerbaar voor een administrator. Alles gebeurt in de webbrowser, er is geen lokale software of een eigen server nodig. De toehoorders kregen te horen dat momenteel zo’n 5.000 inschrijvingen per dag zijn voor de Google webdienst die zich richt op zowel grote als kleine bedrijven.

[related_article id=”158901″]

Het getal van 5.000 slaat op het aantal wereldwijde inschrijvingen. Cijfers voor België heeft Schraepen niet, maar hij ziet wel twee duidelijke doelgroepen: “Enerzijds zijn er de kmo’s die sneller dan ooit de overstap maken naar Google Apps, en anderzijds zijn er de echt grote bedrijven.”

Waar zit mijn data?
Opvallend is dat de kostenbesparing niet de reden is om over te stappen, zegt Schraepen: “Het no-stress gehalte van Google Apps is reden nummer één”. Schraepen geeft wel toe dat grote bedrijven moeilijker te overtuigen zijn. Ze willen graag blijven werken met Microsoft Outlook (wat overigens kan met Google Apps) maar vaak vallen ze over de onduidelijkheid over de fysieke locatie van hun data bij Google – volgens Google verhuist die data desnoods de hele wereld rond. Volgens Schraepen is er echter ook sprake van een typische Belgische terughoudendheid voor de web-only manier van werken bij Google Apps.

De getoonde business case van Melexis maakt duidelijk dat een implementatie van Google Apps op zich gemakkelijk te verwezenlijken is, maar dat een 100% transitie moeilijk blijft: “Microsoft Office is bij Melexis nog altijd in gebruik, en pas binnenkort doen we de allerlaatste legacy mailsystemen de deur uit”, aldus Koen Bosmans van Melexis dat in 2009 al startte met gebruikers over te zetten op Google Apps.

Volgende pagina: definitief verwijdere e-mails terughalen en Chromebooks leasen

Google Vault
Tijdens het gebeuren viel ook informatie te rapen over Google Vault. De dienst die bovenop Apps draait zou binnenkort ook voor Belgische klanten beschikbaar moeten komen, en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld definitief verwijderde mails toch terug te halen.

Schraepen: “In wezen wordt met Vault een constante back-up bijgehouden van alle mailverkeer. Vault vervangt de vroeger Message Discovery- en Postini-diensten. Voortaan zitten antispam en antivirus standaard bij Google Apps for Business.” Met Vault kunnen administrators bovendien mails van gebruikers lezen, iets wat bij de standaard Google Apps for Business niet mogelijk is.

Lease een Chromebook
Er was daarnaast aandacht voor de volgende generatie Chromebooks. Deze ultradraagbare laptops draaien op een vernieuwde versie van Chrome OS en zijn bij uitstek geschikt om te werken in de cloud. Waar de eerste generatie Chromebooks op weinig bijval kon rekenen, koesterden de aanwezige Google-mensen hoge verwachtingen voor de nieuwe Chromebooks. Ze zagen er alvast geen graten in om hun glimmende MacBook Airs binnenkort in te ruilen voor een Chromebook zoals de Samsung Series 5 550.

Een probleem van Chromebooks is dat ze relatief duur zijn voor de specificaties die ze bieden. Google komt daarom met een formule waarbij voor 23 euro per maand een Chromebook geleased kan worden. Deze leasingformule is echter niet beschikbaar in België, en het was niet duidelijk of dat ooit wel het geval zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business