Helft ontslagen werknemers zou data stelen

Een onderzoek in de VS en Europa toont aan dat iets minder dan de helft van de werknemers gevoelige gegevens zou meenemen mochten ze ontslagen worden.

Het resultaat is afkomstig van een rondvraag van beveiligingsbedrijf Cyber-Ark. Dat ondervroeg 820 werknemers van kleine, middelgrote en grote bedrijven in de VS en EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) die werken in of samen met de IT-afdeling.

43 procent geeft toe gegevens te stelen, 54 procent zegt dit niet te doen, de rest gaf geen antwoord. Een wachtwoordenlijst en de klantendatabase lijken daarbij het populairst, gevolgd door onderzoek- en ontwikkelingsplannen en financiële rapporten.

[related_article id=”161920″]

Ook voor het ontslag volgen werknemers niet altijd even netjes de procedures. Zo zegt 52 procent van de ondervraagden dat ze maatregelen kunnen omzeilen die hen om een of andere reden beperkte toegang geven. Bijvoorbeeld bij een intern softwaresysteem.

45 procent zegt al eens maatregelen te hebben omzeild om toegang te krijgen tot informatie die niets te maken had met hun eigen functie.

Cyber-Ark doet regelmatig een rondvraag in bedrijven rond bedrijfsdata en bedrijfsspionage bij de werknemers. Zo stelde het in 2008 vast dat mensen van de IT-afdeling wel eens in de loonbrieven durven gluren. Het volledige verslag van hun recentste onderzoek kan je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business