IBM’s Sequoia-supercomputer is snelste ter wereld

IBM heeft met de Sequoia-supercomputer de eerste plaats overgenomen op de ranglijst van snelste supercomputers ter wereld. Twee jaar geleden stond de VS voor het laatst op de eerste plek in de ranglijst.

IBM stoot met de Sequoia de Japanse K Computer van Fujitsu van de troon. De Sequoia is 1,5 keer sneller dan de K Computer en staat in het Lawrence Livermore-laboratorium in Californie. De supercomputer wordt daar ingezet voor het uitvoeren van nucleaire simulaties. Hierdoor zijn praktijktesten niet nodig.

1,5 miljoen processoren
In een uur tijd kan de Sequoia met zijn 1,5 miljoen processoren aan 1,6 GHz evenveel berekeningen uitvoeren als 6,7 miljard mensen met een rekenmachine, non-stop, in 320 jaar tijd zouden kunnen doen. De K Computer van Fujitsu telt de  helft minder processoren. Toch is de supercomputer van IBM een stuk zuiniger met 7,9 megawatt tegenover 12,6 megawatt voor de Fujitsu K Computer.

[related_article id=”152275″]

Supercomputers maken, net als de personal computer, een stormachtige ontwikkeling door. In 1993 werd de eerste lijst van supercomputers samengesteld. De snelste supercomputer destijds zou 3 dagen nodig hebben voor een berekening waar de Sequoia tegenwoordig minder dan een seconde voor nodig heeft. IBM is verantwoordelijk voor vijf computers in de top tien van snelste supercomputers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business