Nieuws

Het slimme kantoor in tien woorden (3)

(Lees ook deel één en deel twee in deze reeks.)

Onafhankelijk van plaats en ruimte, dat is het opzet in het concept van het zogenaamde Nieuwe Werken dat vanuit Nederland is komen overwaaien. Het is een van de belangrijkste drijfveren voor de werkomgeving en kantoorinrichting. Het kantoor anno 2012 en beyond is:

8. Cloud
Snel schakelen

We kunnen er ook in dit artikel niet omheen. Het fenomeen van cloud computing, waarbij computer resources en toepassingen van op een afstand via een netwerk worden aangeboden, speelt een vooraanstaande rol. Universele connectiviteit staat hierbij voorop, ook op kantoor zelf. Zowat 7 op 10 kantooromgevingen in ons land is vandaag (deels) uitgerust met draadloos internet.

Om in de toekomst werkplekken goedkoop, efficiënt en op kwalitatief hoogstaande manier in te richten kan het namelijk interessant zijn om oplossingen in de zogenaamde cloud te gebruiken. “Dit geldt ook voor videoconferencing in de cloud”, vindt Rutger Zeldenrijk van Talk & Vision.

“Door de cloud is het nu gemakkelijk om te schakelen met een tijdelijke connectie, maar kan deze connectie net zo snel weer worden afgesloten. Dit zorgt voor minder kosten en een hogere flexibiliteit”, vindt hij.

9. Modulair
Staand of zittend vergaderen?

De elasticiteit en schaalbaarheid van cloud computing vinden we zelfs voor een stuk terug in de fysieke kantooromgeving zelf. Een illustratie hiervan zijn de modulaire zitsystemen die voor verschillende doeleinden kunnen worden ingeschakeld via aanpasbare zit- en vergaderelementen. Die zorgen ervoor dat bedrijven en hun medewerkers vrij snel de gewenste opstelling kunnen aanpassen.

“Zo kunnen wacht- en loungeruimtes in een mum van getransformeerd worden naar een modulaire vergaderruimte of werkplek”, vertelt Patrick Windels, general manager van Gispen België.

Het modulaire zit soms op onverwachte plekken zoals bij vergaderingen. “Afhankelijk van de vergaderagenda kan dan een hoogteverstelbare tafel hoog of laag ingesteld worden. Niet iedere meeting leent zich immers voor kort en snel vergaderen. Op basis van het doel van de vergadering beslissen managers dan of ze zittend of staand overleggen Vooral de keuzevrijheid, zitten of staan, wordt als positief ervaren”, beweert Windels.

“Mensen die staand vergaderen zijn scherper, actiever en meer to the point.” En hij voelt zich gesterkt door een onderzoek van de TU Delft dat berekende dat staand vergaderen wereldwijd tot 10 miljard euro aan besparingen zou opleveren.

10. Aantrekkelijk
War for talent

De komende tien jaar zullen ongeveer 40 miljoen Europeanen met pensioen gaan terwijl slechts 25 miljoen jonge mensen de arbeidsmarkt zullen betreden. De ‘war for talent’ zal nog intenser worden en een passende, uitnodigende werkomgeving helpt om een aantrekkelijke werkgever te zijn en zo talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden.

Meerdere studies, waaronder die van Skype in 2011 onder technologisch personeel in de Verenigde Staten, tonen aan dat de kwaliteit van de werkomgeving, na het salaris, de belangrijkste motivatie is voor werknemers om naar hun werk te gaan. Alleen een hoog salaris is voor het schaarse talent dus niet meer zaligmakend. “Er is een kentering gaande”, signaleert Annemieke Garskamp van Steelcase.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business