Nieuws

Facebook wijzigt stiekem e-mailadres naar @facebook.com

Zonder waarschuwing vooraf verandert Facebook het e-mailadres op al zijn profielen naar een @facebook.com-adres.

Door de onaangekondigde wijziging zullen alle contacten nu een door Facebook gegenereerd e-mailadres zien in de plaats van het adres waarmee je je hebt geregistreerd bij de netwerksite. Het oude adres is niet verwijderd, maar wel verborgen in de instellingen, wat afgelopen weekend werd opgemerkt door blogger Gervase Markham.

Facebook genereert het nieuwe adres op basis van het laatste deel van het webadres dat leidt naar je Facebook-profiel. Standaard is dit een willekeurig uitziende cijfercombinatie, maar veel Facebook-gebruikers hebben die aangepast naar een url die overeenkomt met hun gebruikersnaam (bijv. http://www.facebook.com/zdnet.be). Wie geen zogenoemde ‘vanity url’ heeft, krijgt dus ook nog eens een lelijke cijfercode prominent op zijn profiel.

De stap heeft al aardig wat kritiek opgeleverd. Zo noemt veiligheidsspecialist Ashkan Soltani de wijziging een ‘man-in-the-middle’-aanval, een techniek van cybercriminelen waarbij stilletjes een site-adres wordt aangepast tijdens een browsersessie om informatie of geld te kunnen stelen.

“In andere woorden: Facebook heeft zichzelf stilletjes toegevoegd aan het pad van voorheen directe onversleutelde communicatie van mensen die me willen emailen”, zegt Soltani. 

Facebook bevestigt weliswaar de stap, maar wil verder niet zeggen waarom het zo stilletjes te werk is gegaan. Vermoedelijk wil de netwerksite met het plaatsen van de @facebook.com adressen meer aandacht krijgen voor zijn eigen e-maildienst, die nog niet altijd niet erg van de grond lijkt te komen.

Omdat veel mensen hun Facebook-profiel als visitekaartje gebruiken en dus hun (niet-Facebook) e-mailadres weergeven als contactinformatie, kun je hier lezen hoe je je oude mailadres weer terug krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business