Werkt oude bedrijfssoftware op Windows 8?

Software die voor Windows 7 werd ontwikkeld, werkt niet op de meeste tablets met Windows 8. Maar Microsoft probeert die beperking te omzeilen, tenminste voor bedrijven.

Los van de grote inhoudelijke verschillen tussen Windows 7 en 8 is er nog een andere nieuwigheid. Het besturingssysteem ondersteunt voortaan ARM-chips. ARM wordt vooral gebruikt in draagbare toestellen. Dat betekent dat Windows voor het eerst de stap naar zowel  desktops en latops als tablets zet.

Windows 8 voor tablets heet eigenlijk Windows RT. Hoewel ARM-chips doorgaans beter geschikt zijn voor een zuinig batterijverbuik ten opzichte van de klassieke x86-processors, hebben ze één nadeel.  Software ontwikkeld voor X86-computers draait niet op ARM-toestellen.

Dat zorgt voor enige wrevel bij bedrijven. Wie pas zwaar heeft geïnvesteerd in (al dan niet op maat gemaakte) toepassingen op Windows 7, voelt zich niet geroepen om elke werknemer een Windows 8-tablet te geven waar die toepassing vervolgens niet op draait.

Dat wil Microsoft counteren met Remote App. Deze toepassing laat je toe om een applicatie op je bedrijfsserver te laten draaien en vervolgens te laten streamen naar een toestel.

Volgens Dustin Ingalls, Partner Group Program Manager van het Windows Core Team, is dit ook de oplossing om zware toepassingen beschikbaar te maken op lichte toestellen, zoals tablets.

Niet perfect
Een waterdichte oplossing is het niet. Zo moet je als gebruiker over een stabiele internetverbinding beschikken. Ook consumenten zijn weinig met die methode omdat zij doorgaans geen server hebben draaien vanaf waar ze hun software kunnen bereiken.

Een andere mogelijkheid is een desktopvirtualisatie waarbij je de werkomgeving van een oud besturingssysteem oproept en daarin je applicatie laat draaien. Die techniek wordt binnen bedrijven steeds vaker toegepast om oude software gaande te houden.

Kort samengevat: je kan oude software nog steeds laten werken op Windows RT. Maar het kost je wel wat extra moeite. Microsoft blijft wel benadrukken dat alle hardware die draait op Windows 7 even vlot blijft werken onder Windows 8.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business