Nieuws

TechEd: Windows 8 voor alle apparaten

Dag twee van de Microsoft TechEd Europe 2012 begon met een keynote die uiteindelijk één lange demosessie bleek te zijn van Windows 8. Gloednieuwe informatie werd echter niet gegeven, wel enkele voorbeelden. Zoals Windows 8 op tal van diverse apparaten: ARM tablets, Intel i5 x86 tablets, ultrabooks met touch, ultrabooks zonder touch en desktop machines.

Windows 8 voor alle apparaten
De gedachte is om één OS te hebben voor alle eerder genoemde apparaten, dat verklaart de fusie van de Metro GUI en de "gewone" desktop. Voor de mensen die echt heimwee hebben naar een ouderwets startmenu moeten genoegen nemen met de shortcut "Win+X". Er verschijnt dan namelijk een rudimentair menu met enkele tools voor de echte power users. We zien hier onder andere Command Prompt (als Administrator) en Computerbeheer.

Toch is er een structureel verschil tussen de Windows versies voor x86 (Windows 8 Pro) en voor ARM apparaten (Windows RT). Alhoewel deze laatste wel een normaal uitziende desktop bevat kunnen we hier geen gewone (x86) applicaties op draaien. All Metro apps draaien wel op beide platformen.

[related_article id=”160534″]

Een boeiende evolutie is hoe Windows 8 binnen het bedrijf een rol kan spelen. Windows RT is al meteen een uitzondering want deze versie kan niet geïntegreerd worden in een Active Directory domein. Microsoft vindt het geen probleem dat x86 bedrijfssoftware niet op een Windows RT tablet draait: je draait deze op de server en streamt ze naar de tablet. Om dit vloeiend mogelijk te maken werd zeer veel moeite in het nieuwe RDP8 protocol gestoken samen met RemoteFX. Een indrukwekkende 3D CadCam demo moet hiervan het bewijs zijn. Grappig detail: gisteren kon Microsoft deze demo niet tonen want het internet lag plat… Microsofts antwoord: gebruik x86 tablets.


TechEd: Windows 8 voor alle apparaten

Hypervisor by comparison
De slotsessie voor mij toonde een overzicht van de hypervisors. Aangezien de presentatie door Matt McSpirit (Microsoft) werd gegeven was deze uiteraard gebaseerd op de (nieuwe) features van Hyper-V 2012 en bijgevolg wat negatiever voor de concurrenten. Zo werd gesproken over de virtuele switchen met open API of de shared nothing live migration.

Toch was de uitleg behoorlijk objectief en werd vSphere meermaals aangehaald als "het beste op dit moment". Maar als het aan Microsoft ligt, wijzigt dit vanaf versie 2012. De enige vraag die overbleef was de prijs, wat volgens mij het onderdeel is waar Microsoft écht klappen kan uitdelen aan VMware. Maar dit bleef voorlopig onbeantwoord. Wel een zeer interessant nieuwtje: het is nu eindelijk mogelijk om Hyper-V server op een USB stick te installeren, in productie en mét ondersteuning.

TechEd: Windows 8 voor alle apparaten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business