Nieuws

Uitleveringsproces Kim Dotcom uitgesteld naar 2013

Het hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland stelt het uitleveringsproces tegen MegaUpload-oprichter Kim DotCom uit. Het wil eerst de legaliteit onderzoeken van zijn arrestatie.

De 38-jarige DotCom werd in januari van dit jaar gearresteerd nadat de Amerikaanse regering hem in Nieuw-Zeeland liet arresteren voor massale copyrightschending en zwendel. Bij de inval op zijn gehuurde landhuis nabij Auckland werden data, miljoenen dollars contant geld en eigendommen in beslag genomen.

De Nieuw-Zeelandse rechter Helen Winkelmann stelt nu flinke vraagtekens bij de legaliteit van die inval en zegt dat het huiszoekingsbevel van de FBI in te vage termen de aanklachten tegen DotCom omschrijft. Bovendien vindt zij het onwettig dat in beslag genomen gegevens zijn gekopieerd door de FBI en naar het buitenland verplaatst.

“Het was onvermijdelijk dat de hoorzitting in augustus zou worden uitgesteld omdat we twee lopende zaken hebben bij het hooggerechtshof”, zei MegaUpload-advocaat William Akel tegen persbureau Reuters.

DotCom zou in eerste instantie begin augustus voorkomen, maar door het omstreden karakter van de vergaring van de bewijslast zal het proces nu pas plaatsvinden in maart 2013. 

De oprichter van de bestandskluis zal het vertraagde proces in relatief comfort kunnen afwachten. In eerste instantie zat DotCom een maand in de cel, maar het Nieuw-Zeelandse gerecht heeft hem een aantal priviliges teruggegeven, waaronder terugkeer naar zijn landhuis en toegang tot een gedeelte van zijn fortuin om levensonderhoud en gerechtskosten van te betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business