Wikipedia op zwart in Rusland

De online encyclopedie sluit vandaag om te protesteren tegen een wet die verschillende websites dreigt te censureren, waaronder Wikipedia zelf.

De Russische ‘Wet op Informatie’ kan er voor zorgen dat websites worden gecensureerd schrijft The Next Web. Wikipedia heeft daarom zijn Russische website vandaag afgesloten. Wie de site vandaag, op 10 juli, bezoekt komt terecht op een Russische en Engelse verklaring.

“Voorstanders van het wetsvoorstel zeggen dat ze exclusief gericht is tegen inhoud zoals kinderporno en ‘soortgelijke informatie’, maar de bepalingen die onder deze wet vallen, zullen resulteren in een Russische versie van de Grote Chinese Firewall.”

Op basis van hoe wetten nu worden toegepast, vreest Wikipedia een rampscenario waarbij het moet sluiten in heel het land.

De wet komt er enkele maanden na online protest vlak voor de aanstelling van president Vladimir Putin in mei. Toen lieten duizenden mensen via blogs en sociale netwerken weten dat ze een hertelling van de stemmen eisten omdat ze vreesden voor vervalste resultaten.

Normaalgezien is er vandaag een tweede lezing van de wet in het Russische parlement. De wet gaat van kracht na een derde lezing waarvoor volgens Wikipedia nog geen datum vaststaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business