Nieuws

Chrome kickt langzaam af van Flash

Google is langzaam begonnen Flash uit Chrome te verwijderen. In de laatste bètaversie van de browser zijn microfoons en webcams niet meer uitsluitend afhankelijk van de plug-in.

Op de Google Chrome blog schrijft de zoekmachine dat in de bèta van Chrome, versie 21 alweer, een nieuwe programmeerinterface (API) is toegevoegd die ondersteuning voor WebRTC mogelijk maakt.

Dit is een realtime standaard die communicatie via webcam en microfoon mogelijk maakt zonder de hulp van plug-ins.

[related_article id=”158901″]

Google-ontwikkelaar Justin Uberti verklaart WebRTC tijdens Google I/O

Als WebRTC vaste prik wordt, betekent dit in principe dat Chrome-gebruikers geen Flash meer nodig hebben voor videochats met Google Talk of Google Hangout.  Maar het bedrijf uit Mountain View is niet de enige die de standaard wil inbouwen.

In bovengenoemde presentatie, die plaats vond tijdens Google I/O 2012, zei ontwikkelaar Justin Uberti dat ook Opera en Firefox binnenkort naar WebRTC zullen overstappen.

En ook Microsoft, als we The Verge mogen geloven, zal WebRTC gebruiken om Skype in de nabije toekomst naar de browser te kunnen brengen.

Chrome-ontwikkelaar Robert Toscano wijst ter illustratie  op enkele innovatieve projecten die de kracht van het nieuwe protocol tonen. Met getUserMedia.api, de nieuwe API die Chrome met WebRTC laat praten, is het bijvoorbeeld mogelijk een xylofoon te bespelen door je handen voor de webcam te bewegen.

Google is al eerder begonnen Flash uit andere producten te strippen. Met de introductie van Android 4.1 (Jelly Bean) maakte de zoekmachine bekend dat de Adobe plug-in niet meer zal ondersteund in de nieuwe versie van het mobiele platform.

Naast de introductie van WebRTC heeft Google in de bèta van Chrome 21 zijn Cloud Print-functie verbeterd en voegt daarnaast nog een andere API toe (Gamepad Javascript API), waardoor gebruikers standaard spelcontrollers kunnen laten samenwerken met games uit de Chrome-applicatiewinkel.

Je kunt de nieuwste bètaversie van Chrome 21 hier uitproberen, bijvoorbeeld als je het xylofoon-spel van Stinkfoot wilt spelen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business