Nieuws

Joyn: operator-equivalent WhatsApp

Joyn is een alternatief voor WhatsApp ontwikkeld door de GSMA – de overkoepelende organisatie van GSM-operatoren.

Joyn en WhatsApp zijn berichtendiensten die ‘SMS over internet’ mogelijk maken, met alle voordelen die het internet te bieden heeft. Zo kan je ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten uitwisselen.

De berichtendienst zal standaard ingebouwd zitten in Windows Phone 8, de opvolger van de huidige Windows Phone,en in sommige Android-toestellen. Verder zal Joyn los beschikbaar komen voor iOS, Android en de huidige Windows Phone-versies. Mogelijk komt er ook een Java-app beschikbaar zodat (bijna) elke dumb- en featurephone er ook gebruik van kan maken.

[related_article id=”161563″]

Het voordeel van Joyn boven WhatsApp is dat Joyn niet van je databundel af gaat: bestanden versturen en chatten zal niet meetellen met je dataverbruik. Daartegen staat wel dat je, ook weer afhankelijk van je operator, zal moeten gaan betalen voor Joyn.

T-Mobile Duitsland heeft al aangekondigd Joyn gratis te gaan aanbieden tot 1 april 2013 – daarna zal de dienst betalend worden. De prijs voor een chatbericht zal gelijk liggen met de prijs van een SMS indien er geen data-abonnement is. Bestanden tot 15MB zullen bij T-Mobile Duitsland voor 39 cent verzonden kunnen worden. Onduidelijk is of die tarieven ook zullen gelden voor mensen met een data-abonnement.

Ook Vodafone, Orange en Telecom Italia doen mee met Joyn. De Nederlandse operatoren KPN, T-Mobile en Vodafone hebben vooralsnog geen reactie gegeven, maar gaan ons op de hoogte houden zodra ze meer weten.

Joyn werkt via het Rich Content Service-enhanced (RCS-e) protocol en zal, afhankelijk van je operator, vanaf oktober 2012 beschikbaar komen.  Of het een succes zal worden is maar de vraag: WhatsApp is in bepaalde landen enorm populair door de lage prijs van data en het ‘onbeperkt’ berichten kunnen sturen. Als operators per chatbericht geld gaan vragen, kan en zal Joyn helaas SMS nooit verslaan als populairste berichtendienst op mobiele telefoons.

Je kan Joyn voor Android nu al downloaden (als je bij één van de Italiaanse operatoren klant bent, anders is het nog even wachten).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business