Nieuws

Nieuwe technologie behandelt hartritmestoornissen

De technologie achter een nieuwe studie kan cardiologen helpen de succesratio van hartritmestoornisbehandelingen te verdubbelen.

Onderzoekers zijn extatisch over het feit dat ze voor de eerste keer ontdekten dat kleine elektrische tollen of ‘rotors’ binnenin het hart de oorzaak zijn van boezemfibrillatie, een type hartritmestoornis waarbij het hart sneller en onregelmatig slaat.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat, wanneer ze het zogeheten oog van de storm aanpakten, ze de boezemfibrillatie konden vertragen of zelfs stoppen. Dat maakte een multidisciplinaire team van UC San Diego, de UCLA en de universiteit van Indiana bekend in het julinummer van de Journal of the American College of Cardiology.

Vandaag is katheterablatie de gebruikelijke therapie om boezemfibrillatie te behandelen, maar de bron(nen) van deze hartritmestoornissen zijn totnogtoe zo vaag gebleven dat het succes van deze behandelingen beperkt bleef.

Nu de onderzoekers de zogenaamde orkanen binnenin het hart konden definiëren, die ze Focal Impulse and Rotor Modulation (FIRM) noemen, rapporteren ze nagenoeg een verdubbeling van behandelingssuccessen.

Maar misschien het meest opmerkelijke aspect van deze procedure, melden de onderzoekers, is dat hun nieuwe aanpak boezemfibrillatie opmerkelijk vertraagt of zelfs stopt, en dat in een gemiddelde van slechts 2,5 minuten. Die tijd staat in schril contrast met de uren die het momenteel duurt om onregelmatige harten te kalmeren.

“We zijn erg enthousiast over deze resultaten, die voor het eerst aantonen dat kleine elektrische hotspots arteriële fibrillatie gaande houden”, zegt Sanjiv Narayanof van het UC San Diego Sulpizio Cardiovascular Center in een persbericht.

De studie is echter klein, met slechts 92 deelnemers, en de resultaten zijn daarom wat voorbarig, maar als een grotere groep testpersonen dezelfde resultaten oplevert duurt het niet lang meer eer de patiënten een veel betere behandeling krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business