Nieuws

EU dwingt Google ‘mobiele diensten’ aan te passen

De Europese Commissie zet Google flink onder druk om een torenhoge boete te vermijden vanwege mogelijke schendingen van antitrustwetgeving.

Europese controleurs startten in 2010 een onderzoek naar Google nadat concurrenten hadden geklaagd dat het bedrijf misbruik maakt van zijn dominante positie op de online zoekmarkt.

De EU wil dat Google zijn leven betert en dreigt een formele klacht in te dienen als het bedrijf niet tegemoet komt aan geëiste veranderingen op vier verschillende gebieden. 

Zo zou Google concurrenten onder meer benadelen door content van andere sites te  ‘kopiëren’ en maakt het adverteerders moeilijk naar de concurrende zoekmachines te gaan.

[related_article id=”158901″]

Joaquin Almunia, Eurocommissaris van Mededinging, stelde Google vorige maand nog een ultimatum: “Ik wil het bedrijf de kans geven om te komen met oplossingen die een lang proces kunnen voorkomen. Tegen het begin van juli verwacht ik van Google tastbaar bewijs van zijn bereidheid om deze weg te behandelen.”

Vorige week nog stuurde Google de Eurocommissaris nog een gewijzigde lijst met schikkingsvoorstellen, maar volgens de Financial Times is de Europese Commissie nog altijd niet tevreden. Almunia wil dat de veranderingen ook doorvoert in zijn ‘mobiele diensten’, al is niet specifiek duidelijk wat hiermee wordt bedoeld.

Persbureau Reuters zegt dat de spanning rondom de onderhandelingen “te snijden is”. Als de onderhandelingen tussen de zoekmachine en de EU-functionarissen mislukken, is de Commissie gerechtigd om een boete te eisen die kan oplopen tot 10 procent van de globale jaarlijkse bedrijfsomzet. Dat komt in het geval van Google neer op zo’n vier miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business