Robot opereert hersenen in Duitsland

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden gebruiken ruggengraat-operatiesysteem voor eerste robotgestuurde herseningreep ter wereld.

Het gerobotiseerde operatiesysteem in kwestie is feitelijk ontwikkeld voor chirurgische ingrepen aan de ruggengraat. De technologie van het Amerikaanse Mazor Robotics is al ingezet in duizenden operaties, waaronder scoliose en andere complexe ruggengraatvervormingen.

De leverancier ervan gaf al langer aan dat de techniek ook toepasbaar zou kunnen zijn binnen de hersenchirurgie. Denk hierbij aan het doen van een biopsie, plaatsen van shunts (kunstmatige verbinding tussen twee delen van het lichaam waar vloeistof doorheen kan stromen) en de plaatsing van elektrodes, bijvoorbeeld voor diepe hersenstimulatie (DBS).

[related_article id=”152275″]

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden zijn nu de eersten om dit effectief te doen. Voor welke toepassing de Duitsers het systeem hebben gebruikt, weet de fabrikant naar eigen zeggen niet. HSK was overigens een van de eerste medische instituten ter wereld die robottechnologie inzette voor ruggengraatchirurgie.

Precisie
Mazor verwacht alvast dat zijn robottechnologie soortgelijke voordelen gaat hebben voor hersen- als voor ruggengraatchirurgie. Robotchirurgie wordt vooral handig gevonden in situaties waarin het moeilijk is voor een chirurg om alles goed te kunnen bekijken, bijvoorbeeld bij minimaal invasieve chirurgie, of complexe anatomie.

De robot werkt op 1mm nauwkeurig en is primair een gids om te zorgen dat chirurgische gereedschappen en implantaten op de juiste plek terechtkomen. Het bestaat uit een werkstation, software, een geleidingsapparaat en verschillende accessoires.

De operatie verloopt in vier stappen. In de planningsfase wordt de CT-scan van de patiënt ingeladen. Op basis hiervan wordt een 3D model van de anatomie en een plan voor de operatie gemaakt. De robot wordt dan bevestigd aan de patient, zodat maximale precisie tijdens de operatie gewaarborgd is. De 3D-blauwdruk voor de operatie wordt gesynchroniseerd met het bevestigde systeem, waarna de operatie kan beginnen.

Voor ruggengraatchirurgie is het robotsysteem al goedgekeurd in de VS en Europa. De officiële goedkeuring voor de hersenchirurgie-toepassing wordt nog verwacht in beide regio"s. Zodra dit alles gereed is, wil Mazor de hersenchirurgie-toepassing begin 2013 officieel beschikbaar maken als een add-on voor het systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business