Een groep Amerikaanse hackers luisteren de jaarlijkse Defcon-veiligheidsconferentie op met een zelfgebouwd GSM-netwerk. Defcon, een jaarlijkse hoogmis voor hackers en veiligheidsexperts, had dit jaar een primeur in de vorm van een bloedeigen gsm-netwerk op het beursterrein. Een groep hackers, die zichzelf ninja’s noemen, had een Base Transceiver Station (BTS) in een bestelbusje geïnstalleerd, afgetopt met […]


Een groep Amerikaanse hackers luisteren de jaarlijkse Defcon-veiligheidsconferentie op met een zelfgebouwd GSM-netwerk.

Defcon, een jaarlijkse hoogmis voor hackers en veiligheidsexperts, had dit jaar een primeur in de vorm van een bloedeigen gsm-netwerk op het beursterrein.

Een groep hackers, die zichzelf ninja’s noemen, had een Base Transceiver Station (BTS) in een bestelbusje geïnstalleerd, afgetopt met een zendmast van 3,65 meter hoogte. Het voertuig stond geparkeerd in een van de grotere Defcon-hallen.


De groep is ruim tien maanden bezig geweest aan het privénetwerk, dat grotendeels werd bekostigd door bedrijven als Facebook, spelletjesmaker Zynga en beveiligingsbedrijf Lookout.

[related_article id=”161920″]

Ze hadden daarbij aan alles gedacht, dus ook smartphones en sim-kaarten die contact konden maken met het ninja-netwerk. In totaal circuleerden zo’n 650 HTC One V-toestellen, met een aangepaste versie van Android 4.0.

Een van de bijzonderheden van NinjaTel was de mogelijkheid om gesprekken te verbinden via GSM of Wifi. Een van de minder bekende functies van Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) is de mogelijkheid om gesprekken te laten verlopen via Wifi, als het Session Initialization Protocol (SIP) maar correct is ingesteld en er een SIP-server aanwezig is.

Leden van de hackersgroep en gelukkige genodigden kregen een eigen toestel, waarop apps draaiden die speciaal voor het evenement geschreven waren. Zo was er een app die kon communiceren met frisdrankautomaten op Defcon, waar eigenaren een verrassing konden ophalen.

Terug naar de kindertijd
“Het doel was een netwerk te creëren dat kon ontdekt worden en mensen een ervaring gaf die ze niet meer hebben gehad sinds hun kindertijd”, zei Michael J.J. Tiffany van Ninja. “Wij zorgden voor de infrastructuur en de mensen zorgden voor het feestje. Het was een interactieve ervaring.”

Omdat Defcon voor alles een hackersconferentie is, waren er enkele pogingen om in te breken op het netwerk en het offline te krijgen. Vooralsnog was er slechts een serieuze poging, die uiteindelijk mislukte.