Nieuws

Valve: Games draaien sneller op Linux dan Windows

Valve, eigenaar van het populaire Steam-platform, beweert dat zijn spellen soepeler draaien op Ubuntu dan op Windows het geval is. Microsoft moet op zijn tellen passen.

Valve, dat naast het beheer van Steam ook verschillende populaire pc-titels produceert, publiceerde deze week een aantal benchmarks die bewijzen dat het spel Left 4 Dead 2 een hogere framerate produceert op Linux dan op Windows 7.

Het bedrijf nam een systeem met een Intel Core i7 3930k processor, een Nvidia GeForce GTX 680 grafische kaart en 32 GB werkgeheugen en wist 270,6 beeldjes per seconde (fps) uit een opstelling met 64-bit Windows 7 Service Pack 1 te persen.

Bij de variant met Ubuntu lag het aantal fps met 315 echter aanzienlijk hoger, liefst 16,7 procent. Dat vertaalt zich in 15 procent minder tijdsverlies bij het renderen van de frames.

“Dat de Linux-versie sneller draait dan op Windows lijkt een beetje tegendraads”, zegt het Valve Linux-team in een blogpost. “Vooral gezien de langere tijd die we hebben doorgebracht in de Windows-versie.Het spreekt echter wel voor de onderliggende efficiëntie van de kernel en OpenGL.”

Innige samenwerking
Valve heeft ook samengewerkt met kanonnen uit de chipindustrie om de driverondersteuning voor Linux beter in orde te krijgen. NVIDIA, AMD en Intel hadden medewerkers ter beschikking gesteld om optimale prestaties te kunnen leveren. Het lijkt er dus op dat de gamesproducent serieus naar het opensource besturingssysteem kijkt als alternatief.

Gabe Newell, directeur van Valve, is tot dusver een van de felste critici van Windows 8 en noemt het besturingssysteem ‘een catastrofe voor iedereen in de pc-wereld’.

Zijn bewering dat Valve overwoog om uit te wijken naar Linux had als dreigement kunnen worden opgevat, maar nu blijkt Microsoft zich wel degelijk zorgen te moeten gaan maken.

Winstmarges
Hoewel het bedrijf zijn meeste omzet haalt uit bedrijfstoepassingen is de pc-markt voor gamers een bijzonder lucratieve niche, waar klanten nog altijd bereid om flink meer te betalen voor optimale prestaties.

Als blijkt dat Ubuntu die prestaties levert, zullen zij zonder nadenken overstappen naar dat platform. Hoewel de markt voor pc-gamers relatief kleiner is geworden door de opkomst van de console, zit er nog altijd een aanzienlijke winstmarge voor pc-bouwers in die hoek van de markt.

Het zou fabrikanten dus een reden kunnen geven om pc’s voor gamers aan te bieden met Linux en de kans is dan aanwezig dat andere Linux-pc"s zullen volgen voor de reguliere consument.

Het is echter nog te vroeg om op de zaken vooruit te lopen; eerst moeten we eens van Valve horen hoe de allerzwaarste spellen presteren op een krachtpatser met Ubuntu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business