Nieuws

Hoe doet je pc het onder maximale belasting?

Stresstest

Meestal zijn tools en trucs in trek die op een of andere manier de belasting van je cpu, gpu, geheugen of harde schijf verlagen. HeavyLoad doet precies het tegenovergestelde: je kan er elk van deze componenten mee het vuur aan de schenen leggen.

Het geheugen, schijf, cpu of gpu extra belasten kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer je de aanschaf van een (tweedehands?) pc of notebook overweegt. Vooral deze laatste categorie pleegt wel eens onbetamelijk veel lawaai te maken bij zware belasting en HeavyLoad legt dat euvel ongenadig bloot. Ook voor zelfbouw-pc’s kan zo’n ‘burn-in test’ best nuttig zijn: op die manier kom je snel te weten hoe betrouwbaar bepaalde onderdelen zijn.

[download_file]

Je bepaalt zelf welke component(en) je aan zo’n stress-test onderwerpt. Voor de cpu-test kan je zelfs instellen hoeveel kernen (cores) je daarbij wil betrekken. HeavyLoad schotelt die dan een reeks complexe berekeningen voor. Om de harde schijf te testen geef je aan wat de maximale snelheid is waarmee HeavyLoad een testbestand moet wegschrijven en hoeveel vrije schijfruimte je (tijdelijk) minimaal wil overhouden. Ongeveer hetzelfde principe geldt voor de geheugentest.

Handig is wel dat je op elk moment de voortgang van de test(s) kan volgen: HeavyLoad plot namelijk een non-stop grafiek uit van zowel het cpu-gebruik, de schijfruimte, het vrije ram-geheugen als het aantal frames per seconde.

Je kan ook instellen hoelang zo’n test moet duren. Je gebruikt de tool natuurlijk wel op eigen risico: het gevaar van oververhitting bij langdurige tests is niet helemaal denkbeeldig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business