Nieuws

Curiosity vuurt laser af op Mars

Curiosity, de wagen die momenteel Mars verkent, heeft dit weekend voor het eerst zijn laser afgevuurd.

Het rijdend laboratorium is onder meer uitgerust met een ChemCam, een camera en laserstraal die wordt afgevuurd op stenen om zo meer te weten te komen over hen. Na een succesvolle landing en de eerste verkenningen, testte Curiosity afgelopen zondag voor het eerst zijn laser op mars.

Dat gebeurde door de straal af te vuren op een steen. Het is de eerste keer dat een buitenaards gesteente wordt onderzocht met behulp van lasers. De steen in kwestie, die intussen Coronation werd gedoopt, is een kleine vuist groot. Het gelaserde gat zelf is minder dan een millimeter dik.

Curiosity vuurt laser af op Mars.

Om zo’n gat te maken heeft de ChemCam van Curiosity gedurende tien seconden dertig pulsen op de steen losgelaten. Elk ‘schot’ vuurt meer dan een miljoen watt af gedurende vijf miljardste van een seconde.

Door die energie worden de atomen in de steen omgezet in geïoniseerd plasma. Tegelijk worden de vonken van het experiment onderzocht om te weten te komen welke elementen zich in de steen bevinden.

Nasa zelf is tevreden van het experiment, wat nog maar de voorbereiding is op echt onderzoekend werk. Zo zou de verkregen data zelfs minder ruis bevatten dan tijdens testen op aarde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business