Nieuws

Neil Armstrong overleden

Neil Armstrong is op 82-jarige leeftijd overleden. De astronaut was 43 jaar geleden de eerste man op de maan.

“Met pijn in het hart maken we het nieuws bekend dat Neil Armstrong is heengegaan na complicaties ten gevolge van een hartoperatie,” zegt de familie van de astronaut in een persmededeling.

Carrière
Armstrong werd geboren op 5 augustus 1930. Voor zijn carrièrre als ruimtereiziger was Armstrong piloot in de Korea-oorlog en later testpiloot bij de Nasa.

In 1962 kreeg hij de status van astronaut en werd toen piloot voor de Gemini 8 missie waarbij voor het eerst twee voertuigen in de ruimte aan elkaar werden vastgemaakt.

Op 21 juli 1969 zette hij als eerste man een stap op de maan.“One small step for a man, one giant leap for mankind” waren toen de woorden die de wereld rondgingen. Ook Buzz Aldrin wandelde toen over de maan. Michael Collins bleef in de command/service module de maan rondcirkelen.

Ook na de maanlanding bleef Armstrong verbonden aan NASA en werd hij professor voor Aerospace Engineering aan de universiteit van Cincinatti tussen 1971 en 1979.

Armstrong gaf zelden interviews. Toch praatte hij dit jaar nog in Australië een uur lang over zijn maanavontuur.

“Geef hem een knipoog”
Armstrong laat een vrouw, twee zonen, een stiefzoon en stiefdochter en tien kleinkinderen na. Zijn familie

“Voor zij die zich afvragen hoe ze Neil kunnen eren, hebben we een simpel verzoek. Eer zijn staat van dienst, zijn prestaties en bescheidenheid, en de volgende keer dat je op een heldere nacht de maan ziet lachen, denk aan Neil Armstrong en geef hem een knipoog.” Aldus de familie in een persmededeling.

Lees hier de volledige biografie van Armstrong op de website van NASA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business