Nieuws

Een IT-project plannen: zo moet het niet

Wanneer je een nieuw IT-project start, hou je dan vooral niet bezig met planning en analyse. Nattevingerwerk is toch goed genoeg?

1. Plan
Maak het projectplan op een bierviltje. Vermijd spreadsheets en project-planning tools.

2. Projectmanagement
Stel een projectmanager aan die deze verantwoordelijkheid nooit eerder had, en die net als Jean-Luc Dehaene de problemen pas bekijkt als ze zich voordoen. Heeft je IT-leverancier een projectmanager aangesteld, dan heb je zelfs geen interne project manager nodig.

3. Stuurgroep
Vorm geen stuurgroep; dat is tijdverlies. Indien je IT-leverancier wil werken met subcontractors en ‘sub-subcontractors’, maak dan geen bezwaar.

4. Consultants
Werk met consultants van hoog niveau (kostprijs: 2.000 euro per dag of hoger). Verkies consultants die op de hoogte zijn van IT-governance, business-IT alignment, quality assurance (CobIT, EFQM, CMM) en projectportfoliomanagement. Vraag hen nooit waar ze mee bezig zijn.

5. Communicatie
Naar de vergaderingen over de nieuwe toepassing stuur je gebruikers die hun werk zo vanzelfsprekend vinden dat ze het niet kunnen uitleggen, en informatici die enkel interesse hebben voor tools (databanken, programmeertalen en telecommunicatie).

6. Bedrijfsprocessen
Word je zelf uitgenodigd voor een vergadering, ga er dan niet heen. Vermijd vooral vergaderingen over mogelijke verbeteringen van de bedrijfsprocessen. Zeg dat het nieuwe systeem precies hetzelfde moet doen als het oude.

7. Diagrammen
Gebruik in het analysedocument (het ontwerp van de nieuwe toepassing) enkel tekst, nooit een tekening. Of omgekeerd, koop een dure modelleringstool, repositorybased, waarvoor u een (liefst dure) specialist moet inhuren.

8. Volume van de gegevens
Verlies geen tijd met het schatten van het volume van de gegevens. Een moderne computer is beslist groot genoeg om alle gegevens op te slaan die uw bedrijf produceert, en ze te bewaren tot de dag dat je met pensioen gaat.

9. Het analysedocument
Keur het analysedocument goed zonder het te lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business