Nieuws

Verwijder overtolligheden

Verwijder overtolligheden

Een computer stapelt geleidelijk heel wat ballast op. Denk aan tijdelijke bestanden (die niet zo tijdelijk blijken te zijn), aan lijsten met recent geopende documenten, internetgeschiedenis, cookies, logbestanden, enz. AppCleaner helpt je om die augiasstal te reinigen.

Het moet gezegd: het hele opzet van AppCleaner doet ons sterk denken aan bestseller CCleaner. Bij het opstarten van de tool krijg je een waslijst van applicaties en aanverwanten opgesomd, ietwat vaag opgedeeld in een aantal rubrieken als Internet, Multimedia, Utilities en Windows. Standaard staat een aantal items al afgevinkt, maar je bepaalt uiteindelijk zelf welke onderdelen je wil laten analyseren.

Naast Applicaties heb je nog een paar andere tabbladen, met name Browsers, Register en Windows. Ook op deze tabbladen vind je telkens een aantal subrubrieken terug. Bij Browsers is dat Firefox/Mozilla/Thunderbird, Google Chrome en Internet Explorer, bij Register tref je een 18-tal typische registeringangen aan waar wel vaker enig opruimwerk aan de orde is (zoals overtollige Fonts en ongeldige CLSID’s) en bij Windows zijn alweer een heel aantal andere items opgenomen, zoals het legen van de Prullenbak, het wissen van vrije schijfruimte en het verwijderen van de Windows logbestanden.

Door een rubrieknaam aan te klikken worden meteen alle bijhorende onderdelen geselecteerd. Goed is wel dat er bij de meer delicate onderdelen een uitroepteken verschijnt: je krijgt dan beknopte feedback wanneer je hier de muisaanwijzer even boven houdt.

Zodra je dan de knop Analyseren indrukt, gaat de tool aan de slag en krijg je even later een overzichtsrapport, waarbij je telkens verneemt hoeveel schijfruimte elk – opgekuist – item zou vrijmaken. Met de knop schoonmaken voer je dan de opruimoperatie uit. We zijn er wel over te spreken dat de tool je eerst vraagt of je een “reservekopie” (in de vorm van een reg-bestand) wil maken zodat je de wijzigingen desgewenst nog kan terugschroeven.

Op het tabblad Opties vind je bovendien nog een paar handige instellingen terug. Zo kan je de verwijdermethode instellen (zodat je zeker bent dat de gewiste bestanden niet meer terug in te lezen zijn), kan je aangeven welke bestanden de tool moet negeren of welke die precies wél altijd moet controleren.

Tot slot brengt het tabblad Gereedschappen nog een drietal tools bij elkaar – die je overigens ook wel in Windows vindt: een om applicaties te deïnstalleren, een opstartbeheerder en een tool die je selectief bepaalde systeemherstelpunten laat verwijderen.

[download_file]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business