Nieuws

15 inchlaptops: hogere prijs, snellere hardware

Een hoger budget betekent veel snellere hardware. Waar AMD bij de goedkopere laptops nog een beetje kan concurreren, is het hier allemaal Intel wat de klok slaat. In deze prijsklasse zal je voornamelijk Intel Core i5-processors tegenkomen, met hier en daar ook een Core i7. De meeste Core i7-processors hebben vier processorkernen in plaats van de gebruikelijke twee in de Core i5, wat voor snelheidswinst zorgt. Een prima laptop die een degelijke prijs combineert met een vliegensvlugge Core i7-processor is de Toshiba Satellite L750-1RE (€ 849). Hij wordt vergezeld door 6 GB RAM en een harde schijf van 640 GB. Prima specificaties voor zijn prijs; alleen is de grafische chip niet bepaald krachtig. Een goede allround laptop is de Lenovo Thinkpad Edge E520 (€ 729). Met een Core i5-processor en 4 GB RAM een prima model dat zijn prijskaartje dubbel en dik waard is.

Let op de cijfertjes
Intel lanceert elk jaar een volledig nieuwe lijn processors, met telkens de nodige verbeteringen en vooral een lager verbruik. Zo krijgt de laptop een betere autonomie, zonder in te boeten aan prestaties. Laptops met die nieuwe processors heten nog altijd Core i5 of Core i7, maar het eerste nummer achter die naamgeving is een 3, zoals in Core i7-3610QM. Staat er een 2, dan heb je nog met de vorige generatie te maken. De HP Pavilion DV6-7050EB (€ 999) is voorlopig een van de weinige laptops met zo’n gloednieuwe processor.

SSD?
Een SSD is het beste alternatief voor een klassieke harde schijf: ze heeft geen bewegende onderdelen en is supersnel. Ze zijn voorlopig wel nog duur: een SSD van 120 GB kost evenveel als een harde schijf van 1.000 GB. De meesten mensen zullen de veel grotere harde schijf kiezen, maar voor laptops is zo veel capaciteit niet altijd nodig en kan een SSD een prima alternatief zijn. Binnen deze prijsklasse zal je geen laptops tegenkomen met een SSD, wegens te duur, maar de Samsung NP700Z5A (€ 999) pakt het slimmer aan. In plaats van een dure, grote SSD te plaatsen, maakt deze laptop gebruik van een kleine 8 GB SSD. Die buffert alle data naar de grote harde schijf van 1.000 GB, zodat je toch de snelheid geniet van een SSD, met de opslagcapaciteit van een klassieke harde schijf.

[related_article id=”152275″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business