Nieuws

IDF: tweede kans voor ultrabooks

Vanavond om 18u onze tijd start in San Francisco het jaarlijkse Intel Developer Forum. Drie dagen lang wordt het Moscone Convention Center omgetoverd tot het mekka voor alles wat van dichtbij maar ook van soms heel veraf met processortechnologie te maken heeft. Volg Bart Stoffels, onze man ter plaatse, op ZDNet.be.

Dé ster op het IDF moet Haswell worden. Deze geïntegreerde chiparchitectuur zal in 2013 Ivy Bridge opvolgen en laat het maximale stroomverbruik (Thermal Design Power) zakken naar een indrukwekkende 10 watt. Bij voorganger Ivy Bridge was dat nog 17 watt en de generatie daarvoor, genaamd Sandy Bridge, zelfs 35 watt. Met Haswell komt de vierde generatie Core-architectuur zo op hetzelfde energieniveau te liggen als die andere ultrazuinige chip van Intel: de (veel tragere) Atom-processor.

En dat is een verwezenlijking die kan tellen. Want Haswell wordt net als zijn voorganger Ivy Bridge op 22 nanometer geproduceerd. De energiebesparing zit hem, met andere woorden, volledig in een aangepast processorontwerp. Alle details over hoe Intel dat precies voor elkaar kreeg zullen te zien én te horen zijn tijdens de technische sessies op dit IDF.

[related_article id=”152275″]

Nicheproduct
Intel wil de zuinige Haswell-chips vooral zien opduiken in ultrabooks, de verzamelnaam voor Intel-gebaseerde laptops die dun, licht en compact maar tegelijkertijd krachtig zijn. Alleen blijft het succes van de ultrabooks uit. In een markt waarin het overgrote deel van de laptops aan minder dan 700 euro worden verkocht, bleek de dure ultrabook tot nu toe een nicheproduct. Fabrikanten zoals HP, Asus en Sony bieden sinds kort wel ultrabooks aan die minder dan 700 euro kosten, maar dat zijn minder krachtige modellen die bovendien het hele concept van de slanke en compacte ultrabook durven oprekken.

Los van de ultrabooks hoopt Intel ongetwijfeld dat Haswell zijn weg gaat vinden naar tablets. Zeker met de nakende lancering van Windows 8 lijkt Haswell in 2013 een must te gaan worden. Intel-gebaseerde tablets bestaan al wel langer, maar ofwel zijn ze niet krachtig genoeg (Atom) ofwel valt de autonomie tegen (Core). Met Haswell lijkt de ideale kruisbestuiving er eindelijk te gaan komen, al valt het nog af te wachten of een 10 watt Haswell-chip evenveel rekenkracht in zich heeft als zijn Ivy Bridge-equivalent.

Spelbreker Apple
Ondanks alle beloften van Haswell start deze IDF onder een slecht gesternte. Intel kondigde enkele dagen geleden aan dat de omzet van het derde kwartaal niet aan de vooropgestelde verwachtingen zal voldoen. Bovendien dreigt de boodschap die Intel wil uitdragen via het IDF ondergesneeuwd te geraken door de lancering van de Apple iPhone 5 op woensdag, die nota bene op enkele honderden meters van het Moscone Center plaatsvindt. En ook wel opvallend: dit jaar geeft grote man Otellini geen keynote op het IDF. Heeft hij belangrijker zaken te doen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business