Nieuws

Microsoft bereidt schijfloze Windows 8-pc’s voor

Microsoft ziet een nieuwe generatie supergoedkope pc’s voor zich die Windows 8 draaien vanaf een usb-stick of externe harde schijf.

Volgens The Register ziet de softwaremaker naast tablets en thuis-pc’s een belangrijke toekomst voor draagbare en supergoedkope Windows 8-toestellen. Michael Niehaus, de hoofdontwikkelaar van Microsofts Deployment Toolkit zei dit tijdens de Australische TechEd-conferentie van het bedrijf.

Omdat Windows 8 gebruik maakt van Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), de opvolger van BIOS, is de meeste externe opslag op dit moment niet geschikt om het nieuwe besturingssysteem te kunnen booten.

[related_article id=”161452″]

Vanwege UEFI heeft Windows 8 vier partities nodig. Een dient voor systeemherstel, de tweede voor het systeem en op de derde worden het OS en gebruikersgegevens geplaatst. De moderne bootomgeving gebruikt daarnaast nog een onzichtbare partitie van 128 MB om op de achtergrond zijn werk te kunnen doen.

Huidige usb-opslag niet geschikt
“USB-schijven melden zichzelf aan als vaste schijven”, legt Niehaus uit, waardoor ze niet kunnen worden gepartitioneerd. Microsoft werkt daarom samen met opslagfabrikanten om usb 3.0-schijven te bouwen die wel in staat zijn om een bootbaar Windows 8 te huisvesten.

Een belangrijke nieuwe optie binnen het aanstaande OS is Windows to Go, een methode om Windows 8 te draaien vanaf een extern opslagmedium. Die opslag moet dan wel een certificaat in huis hebben dat garandeert dat je er Windows 8 op kunt draaien. Bovendien moeten gebruikers beschikken over Windows 8 Enterprise, een zakelijke versie van het nieuwe besturingssysteem.

Kingston is voorlopig een van de eerste bedrijven die officieel aan een dergelijk toestel werkt: de DataTraveler Workspace USB Flash Drive komt op de markt wanneer Microsoft Windows 8 aan de wereld voorstelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business