Nieuws

EXCLUSIEF: preview Samsung Galaxy Note II

Twee weken geleden heeft Samsung op IFA de opvolger voorgesteld voor de Galaxy Note, hun befaamde ‘phablet’. En jawel, hij wordt nog groter…

Even ter verduidelijking: ik ben een fan van de oorspronkelijke Galaxy Note. Waar iedereen al snel brulde dat het te groot is als smartphone, heb ik hem met veel plezier gebruikt het afgelopen jaar. Mijn ervaring met grote schermen kan je trouwens nog eens nalezen in mijn opiniestuk.


Vlak na de aankondiging van de Note II kreeg ik de mogelijkheid om hem direct te testen. Niet snel twee minuten vasthouden en wat dingen proberen, maar effectief twee weken ermee rondlopen in mijn (grote) broekzak. Een betere eerste indruk kan je moeilijk krijgen. Omdat het om een pre-release toestel gaat, is de software ietwat buggy en durft Android wel eens vast te hangen. De hardware is wel finaal.

[related_article id=”158662″]

Android 4.1

Een eerste blik op de Note II doet direct denken aan een uit de kluiten gewassen Galaxy S III. Het uiterlijk is identiek, en de software op het eerste gezicht ook. De Note II draait Android 4.1, Jelly Bean, en loopt dankzij ‘Project Butter’ super vlot. Nergens merk je ook maar een hapering, een zaligheid om mee te werken. Samsung voelt zich nog steeds één met de natuur, getuige de TouchWiz Nature UX-schil die over Android 4.1 is geïnstalleerd. Ik vind de standaard Android 4.1-ervaring prima werken, maar deze keer pakt Samsung het goed aan door het besturingssysteem minimaal extra te belasten door hun eigen schil. Bovendien bevat Samsungs eigen schil een hoop extra functies, speciaal voor de Note II


Na een jaar ervaring met de Galaxy Note, moet ik eerlijk toegeven dat ik het pennetje maar beperkt hebt gebruikt. Af en toe, maar nooit voelde ik aan dat ik de pen echt moest gebruiken om de ervaring volledig te maken. Bij de Note II ligt dat net iets anders. Samsung heeft zoveel extra stylus-functies weggeschreven in de software dat je veel meer dat pennetje uit zijn houder haalt dan voordien.

S Pen

Je hoeft nog maar met de pen in de buurt van de Note II te houden, of je krijgt al een klein puntje op het scherm te zien. Het puntje reageert heel precies, maar vergeet zeker niet in te stellen of je links- of rechtshandig bent om de precisie te verhogen. Van zodra je het pennetje verwijdert, verschijnt er automatisch een menu met alle specifieke stylus-toepassingen. Een goede verbetering van stylus-integratie, zoals eerder voorgedaan in de Galaxy Note 10.1. Het pennetje is trouwens ook een beetje dikker dan de originele Note, wat een goede zaak is. Het rubberen tipje schrijft en tikt leuk op het scherm.


Het knopje op de pen is ook toegankelijker dan op de originele Note en bevat vier gestures als je de knop ingedrukt houdt: Terug, Menu, Snelle opdracht en Tekstselectie. Tekstselectie tovert een stippellijn op het scherm waarmee je een deel van het scherm kan omcirkelen. Het omcirkelde deel wordt automatisch gekopieerd naar je klembord voor latere bewerking. Snelle opdracht laat je via schrijfcommando’s snel mails opstellen, internetadressen invullen of via Google zoeken. De tekstherkenning werkt goed bij drukletters, maar met geschreven tekst heeft de Note II iets meer problemen. Of mijn handschrift laat te wensen over, dat kan natuurlijk ook.


Vergeetachtig

 

In feite zit in het pennetje een bom functies verstopt, die ik hier onmogelijk allemaal kan uitlichten. Na twee weken kom ik nog steeds nieuwe functies tegen die ik nog niet eerder wist. Nog een leuke extra betreffende het pennetje: als je het vergeet terug in de houder te schuiven, krijg je een melding en een geluidje te horen wanneer je begint te wandelen. Een simpele toepassing, maar het werkt wel. Na 10 meter wandelen kreeg ik direct de melding. Dat scheelt je een duur pennetje dat je moet bijbestellen als je vergeetachtig bent.


Allemaal software en niets hardware? Zoals je al kan vermoeden, speelt Samsung meer in op de software dan de hardware. In feite hetzelfde verhaal als bij hun Galaxy S III. Het scherm is qua resolutie nagenoeg identiek aan de oorspronkelijke Note, inclusief pentile scherm. Als ik beide naast elkaar leg, kan ik moeilijk een keuze maken welke nu beter is. Natuurlijk heeft de Note II een krachtige Exynos 4412 quadcoreprocessor en daarbovenop nog eens 2 GB RAM, maar het is niet zo dat de ‘oude’ Note traag was. Sinds zijn update naar Android 4.0 is trouwens heel wat stylus-functionaliteit toegevoegd die je ook terugvindt in de Note II.

Stevige autonomie

Wat doet de Note II wel opvallend beter dan zijn voorganger? Door zijn smallere vorm (schermresolutie van 1.280 x 720, ipv het originele 1.280 x 800), ligt de Note II een stuk comfortabeler in de hand. Ondanks zijn iets grotere scherm (5,5” vs. 5,3”), voelt hij kleiner aan dan zijn voorganger door de smallere vormgeving en dunnere boven- en onderrand. Het gewicht is nagenoeg hetzelfde: 180 gram.


Veel stylus-mogelijkheden, groter scherm, betere specificaties, allemaal leuk en wel, maar het is zijn autonomie die de meeste indruk op me maakt. Met de Note II hoef je niet meer elke avond voor het slapen je smartphone op te laden. Bij gemiddeld gebruik (wat surfen, kwartiertje bellen, af en toe WiFi, continu 3G,bluetooth muziek streaming) haalt hij vlot de kaap van twee dagen autonomie. Ik heb zelfs een dag van licht gebruik kunnen afsluiten met nog 80% overschot. Zelfs als extreme poweruser haal je vlot het einde van de dag. Houd er wel rekening mee dat het hier gaat om een previewmodel, met bijhorende previewsoftware. Het valt af te wachten wat de definitieve versie kan, maar dit stemt me heel hoopvol.

Ja en nee

Zal de Note II de ultieme smartphone worden? Voor iedereen die graag een groot scherm wil, ziet het ernaar uit. En wat met de ‘oude’ Note? De Note II brengt enkele verbeteringen, maar los van de autonomie zie ik weinig reden om te upgraden. Laten we afwachten wat de definitieve softwareversie van de Note II gaat brengen. Voorlopig is er nog geen officiële prijs of leverdatum bekend, maar diverse online shops hinten naar een prijs van 699 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business