Nieuws

Wordt Windows 8 te vroeg gelost?

Inteltopman Paul Otellini heeft achter gesloten deuren tegen Intelmedewerkers gezegd dat Windows 8 vrijgegeven wordt nog voor het klaar is. Dat blijkt uit een Bloombergbericht van 25 september uit Taipei.

Mijn eerste reactie: geen enkele release van een besturingssysteem –van Microsoft of van eender wie anders- is ooit echt klaar. Herinnert iemand zich de beruchte memo uit de tijden van Windows 2000? Een Softie geeft erin toe dat er duizenden bugs (63.000 in totaal) in het eindproduct zijn blijven zitten. Hotfixes, updates en service packs moeten allemaal het besturingssysteem oplappen tot er een nieuwe versie uitkomt.

Mijn tweede gedachte: is dit een uitspraak van iemand die niet aan de druiven kan en zichzelf troost met de gedachte dat de druiven allicht zuur zijn? Ik vraag me af of Otellini niet probeert om de klap te verzachten als er straks ARM-gebaseerde tablets zijn die de vloer aanvegen met die met een Intel Atom als het aankomt op batterijleven en prestaties. Maar dat is speculatie van mijn kant omdat geen van onze onafhankelijke reviewers echte testtijd hebben gekregen op een ARM-gebaseerde Windows RT-pc.

[related_article id=”161452″]

Microsoft geeft –nogal voorspelbaar- niets toe. Een woordvoerder van het bedrijf heeft me dit officieel statement gestuurd dat alle reporters gaan krijgen die naar Otellinis opmerkingen vragen.

Met meer dan 16 miljoen actieve previewdeelnemers, is Windows 8 het meest geteste, gereviewde en afgewerkte besturingssysteem in de geschiedenis van Microsoft. We kijken ernaar uit om Windows 8 op 26 oktober beschikbaar te maken.

Dat gezegd zijnde, wil ik Microsoft hierover nu ook geen blanco cheque geven.

Windows 8 is meer als een splinternieuw besturingssysteem, eerder dan een kleine opfrissing aan een oudere Windowsversie, zoals dat bij Windows 7 was. Het zal eventjes duren voor alle drivers gaan bovenkomen en voor applicaties om hun debuut te maken. En zonder hulp en begeleiding gaan veel gebruikers van Windows 8 zeggen dat het vol bugs zit en onstabiel is, gewoon omdat het heel anders en onbekend is.


Zoals ik al herhaaldelijk heb gezegd, ik ben sceptisch over hoe goed Windows 8 ontvangen zal worden door niet technische gebruikers en consumenten als het uitkomt op 25 oktober. (Meer technische gebruikers hebben de definitieve versie al sinds augustus kunnen testen.) ik beschouw Windows 8 niet als beste keuze voor pc’s en laptops zonder aanraakscherm. Ik denk dat Windows 7 daar de betere keuze is. Ik hoop dat Windows 8 en Windows RT goed zullen werken op een nieuwe generatie hardware die geoptimaliseerd is voor dit besturingssysteem en die vanaf dit najaar zal uitkomen.

Ik ben trouwens niet de enige die dat zegt. Zelfs al zijn er positieve reviews van Windows 8, er is ook een hoop kritiek. Ik denk niet dat Microsoftbaas Steve Ballmer een poot om op te staan heeft als hij beweert dat hij geen negatieve signalen kreeg van bètatesters. Iets wat hij wel claimde nadat Vista een slechte beurt maakte.

En jij, wat denk jij? Heeft Microsoft te snel ‘klaar!’ geroepen? Zou drie maanden extra tijd –en een lancering na de feestdagen- een verschil hebben gemaakt?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business