Iedereen die al een tijdje een Androidtoestel gebruikt en wel eens foto’s van het toestel gehaald heeft via een USB-verbinding, zal wel eens hebben gezien dat er behoorlijk wat bestanden en directories op een SD-kaart staan. De vraag is nu: waar komen die bestanden vandaan? Welke applicatie heeft deze bestanden op mijn SD-kaart geplaatst en […]

Iedereen die al een tijdje een Androidtoestel gebruikt en wel eens foto’s van het toestel gehaald heeft via een USB-verbinding, zal wel eens hebben gezien dat er behoorlijk wat bestanden en directories op een SD-kaart staan.

De vraag is nu: waar komen die bestanden vandaan? Welke applicatie heeft deze bestanden op mijn SD-kaart geplaatst en kan ik deze zomaar verwijderen? De applicatie SDCard Watcher biedt uitkomst: de applicate houdt bij welke app welke mappen aanmaakt. Dit geldt niet alleen voor de SD-kaart, maar ook voor het interne geheugen, dat in veel toestellen dienst doet als vervanging voor een verwijderbare SD-kaart.

SDCard Watcher

Het zal je misschien ook wel eens overkomen zijn: het interne geheugen van je toestel raakt vol. Dit kan komen doordat je veel foto’s of apps in dat geheugen hebt opgeslagen, maar ook doordat apps en games informatie opslaan in het geheugen of op de SD-kaart. Een voorbeeld: veel van de grotere games voor Android slaan gamebestanden op het toestel op. Deze worden niet verwijderd wanneer je de game verwijdert, waardoor je met een vol geheugen blijft zitten. Waar de bestanden nu precies opgeslagen zijn, is vaak onduidelijk.

 

Met SDCard Watcher kun je in de gaten houden welke app welke bestanden opslaat. Dit doet de app door te kijken welke apps draaien op het moment van de wijziging in het geheugen. Helaas is er geen andere manier om te zien welke app mappen aanpast, waardoor het voor kan komen dat niet de goede app wordt geïdentificeerd. Een kleine test op mijn toestel liet zien dat de app in ieder geval goed zijn werk doet. De maker van de applicatie heeft aangegeven dat als de app aan blijkt te slaan, hij een database gaat opzetten waardoor de app automatisch kan opzoeken welke apps welke mappen aanmaken. De app hoeft dan niet meer voortdurend de SD-kaart in de gaten te houden.

Beschikbaarheid

De applicatie SDCard Watcher is geschikt voor toestellen met Android 2.2 of hoger. De app is helemaal gratis en kan worden gedownload worden in Google Play.