Nieuws

Ruimtetelescoop Hubble maakt mega-foto

Door beelden van de afgelopen tien jaar te combineren, heeft Hubble de meest gedetailleerde foto van het heelal ooit gemaakt.

Meer dan tweeduizend foto’s die samen een sluitertijd van 23 dagen hebben, tonen in totaal zo’n 5.500 sterrenstelsels waarvan sommigen al dateren van 450 miljoen jaar van de oerknal.

Ruimtetelescoop Hubble maakt mega-foto. Beeld: Nasa.
Beeld: Nasa.

De foto werd intussen het eXtreme Deep Field of XDF gedoopt. Omwille van zijn enorme diepte, krijg je een soort tijdstunnel waarmee je als het ware 13,2 miljard jaren aan ruimtegeschiedenis kan zien.

Astronomen van de Hubble gaan er van uit dat het heelal ongeveer 13,7 miljard jaar oud is. Met de XDF-foto kunnen ze tot 450 miljoen jaar na de big bang terugkijken. Op de beelden zien we onder meer sterrenstelsels die lijken op onze Melkweg.

Ruimtetelescoop Hubble maakt mega-foto.
Dit is hoe groot (of klein) de gefotografeerde ruimte lijkt vanop aarde. Beeld: Nasa.

“We kijken naar een tijd waarin de eerste sterrenstelsels werden gevormd, de metalen en alle elementen die onze lichamen en de aarde maken. Eigenlijk werd ons heel zonnestelsel opgebouwd in deze tijd.” Aldus Garth Illingwordt, Hubble-onderzoeker aan de universiteit van Californië (VS).

Nieuwe camera
Het project is de opvolger van het Ultra Deep Field. Dat is een gelijkaardige foto die werd genomen in 2003 en 2004. Maar het huidige beeld heeft dubbel zoveel belichtingstijd gebruikt. Bovendien beschikt de hubble sinds 2009 over een nieuwe camera die ook infrarood licht kan registreren.

Ook dit beeld zal op termijn zo worden ingehaald door de technologie. Vanaf 2018 wordt de James Webb Space Telescope gelanceerd. Die zal nog meer details kunnen vastleggen en de grens van het onbekende opnieuw verleggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business