Nieuws

Microsoft hackt Windows 8-apps bij elkaar

Microsoft organiseerde vrijdag een appathon: programmeurs kunnen een hele dag programmeren aan een Windows 8-app onder begeleiding van specialisten.

De appathon is een hackathon rond Windows 8, ondertussen al de vierde editie. In zo’n hackathon is het de bedoeling van je een dag op programmeren te storten en aan het einde van de dag een app te presenteren. Deze versie is meteen ook de laatste voor Windows 8 uitkomt op 26 oktober. De aanwezige programmeurs die hun app dus nog voor de lancering van het nieuwe besturingssysteem wil rondkrijgen, moet zich gaan reppen.

Als ondersteuning voor de aanwezige ontwikkelaars heeft Microsoft begeleiding voorzien voor de ontwikkelaars: eigen Softies en externe specialisten van het Microsoft Extended Expert Team. En omdat de interface van Windows 8 zo verschillend is van de klassieke Windows had Microsoft ook nog een designer en een usability-expert opgetrommeld.

[related_article id=”161452″]


Microsoft hackt Windows 8-apps bij elkaar

C#

Een van de belangrijke technologische nieuwigheden van Windows 8 is dat je apps kan ontwikkelen met HTML 5 en JavaScript. Maar daar is op de appathon bijzonder weinig van te merken. Zo goed als alle ontwikkelaars hebben een achtergrond in C# en zweren dan ook bij die programmeertaal.

Ook opvallend is het gebrek aan tabletcomputers bij de programmeurs. Windows 8 is namelijk een besturingssysteem dat erg leunt op aanraakschermen en doet het dus goed op tablets. Maar er zijn nog maar enkele Windows 8-tablets beschikbaar en de officiële Microsoft-tablet is al helemaal nergens te bespeuren. Dat maakt het ontwikkelen dus ook wat moeilijk.

Bovendien maakt de Metro-interface (die van Microsoft geen Metro meer mag heten) komaf met kleine knoppen, meerlagige dropdownmenu’s en andere zaken uit de klassieke Windows. Ook een aanpassing voor de aanwezige programmeurs.


Microsoft hackt Windows 8-apps bij elkaar

Demo’s

De bedoeling van de appathon is om na een dag noest programmeren demo’s te presenteren van de apps die er gemaakt zijn die dag. Maar de meeste programmeurs aanwezig hadden geen afgewerkte app in het vooruitzicht. Sommige programmeurs hadden al een half afgewerkte app te tonen, zoals een binaire sudoku. Het spel werkt al, maar aan de klassementen en het uitdagen van vrienden is nog behoorlijk wat werk.

Opvallend is dat de meeste programmeurs op de appathon daar in hun vrije tijd zaten. Ze hadden verlof genomen om mee te komen programmeren, vaak met het plan te blijven tot middernacht.


Microsoft hackt Windows 8-apps bij elkaar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business