Adobe Flash: Ik ben nog niet dood!

Ja, we haten Flash allemaal. Zelfs Adobe is niet langer gek op Flash. Jammer, want er is nog steeds geen goed alternatief.

HTML5, zegt u? Wat daarmee? Er is niks magisch aan HTML5.
HTML5’s video tag zegt niks over het toegelaten bestandsformaat zoals MPEG4 of WebM, of de toegelaten video- en audiocodec zoals H.264 of VP8.

Het enige wat HTML5 doet is webontwikkelaars regels laten opstellen – een reeks mogelijke formaten, codecs en containers aanbieden en hopen dat de browser of het besturingssysteem er één van ondersteunt.

Met andere woorden: HTML5 video is gewoon een tapijt dat het vuil van meerdere videoformaten dekt.

Het vervangt Flash helemaal niet. In feite kan je er zelfs Flash in gebruiken. We zijn nog ver van huis om een Flash-vrije omgeving te verkrijgen.

HTML5 specifieert geen enkele videocontainer of formaat. Je kan Ogg-bestanden met de Theora video codec en Vorbis audio codec gebruiken; MP4-bestanden met de H.264-codec voor video en een AAC audio codec; een WebM-bestand met de VP8 en Vorbis-codecs. En zelfs MPEG4 met Flash. Eindresultaat: Flash blijft leven.

En ja, Adobe begint Flash te verwaarlozen. En ook ik dacht dat HTML5 op magische wijze Flash zou gaan verdrijven. Ik zat fout. Alles wat HTML5 totnogtoe heeft teweeggebracht is de vraag: “welke codec gebruiken we?”.

Web designers moeten nu buiten Flash nog een hele resem andere formaten ondersteunen om ervoor te zorgen dat bezoekers het filmpje te zien krijgen.

Maar wat blijft voorlopig de echte favoriete codec? Ik zal je een hint geven: 5 letters, en het begint met “F”. Ik bedoel: komaan, probeer een website te vinden van een groot bedrijf, dat niet Apple heet, en geen Flash gebruikt? Ik wacht er op.

Zelfs Google, die zijn eigen hond stuurt in de videoformaat-oorlog – WebM – gebruikt nog steeds Flash voor de meeste van zijn YouTube-video’s. Zelfs Google’s eigen Nexus 7, met het Flashvrije besturingssysteem Android 4.1 Jelly Bean, gebruikt onder de motorkap van zijn Google Play video speler nog steeds Flash.

Herinner je jezelf Microsoft Silverlight nog? Het zou Flash gaan vervangen. Microsoft laat nu Silverlight stilaan vallen. Wat raad Microsoft dan wel aan? Goede vraag. Ik moet wel opmerken dat het grootste veiligheidsprobleem in Windows 8 totnogtoe een lek in Flash voor Internet Explorer 10 was dat niet snel gedicht kon worden.

Het is waar: Flash was nooit een officiële standaard – en zal het nooit meer worden. Als Adobe in de beginjaren Flash had geopend, via bijvoorbeeld het W3C, dan hadden we nu misschien Flash gebruikt op ongeveer alles: van computers tot smartphones en tablets. Dan zouden we nu niet debatteren over de toekomst van internetvideo. Voorlopig blijft Flash het schuldige videogeheim dat we allemaal blijven gebruiken.

Steven J. Vaughan-Nichols schrijft al jaren over technologie, meer bepaald sinds de lancering van CP/M-80 als PC-besturingssysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business