Nieuws

Beheer je e-books voor tablets en e-readers

Lezen op een e-book reader of Android-tablet wordt een stuk prettiger als je het gratis beheerprogramma Calibre op je pc hebt staan.

Calibre is een uitstekend programma voor al die mensen die wel eens in aanraking komen met digitale boeken. Met deze beheerder kan je e-boeken van verschillende formaten importeren, zoals epub, lit, mobi en txt. Het zet ook e-boeken om tussen deze formaten.

[download_file]

Verder ondersteunt Calibre verschillende toestellen, waaronder e-lezers als de Amazon Kindle, smartphones als de iPhone en die van Android. We schrijven ditmaal over Calibre, omdat versie 0.9 de ondersteuning voor moderne Android-toestellen sterk verbetert.

Niet alleen is er nu ondersteuning voor het MTP-protocol, noodzakelijk voor nieuwere Android-tablets of smartphones, maar dankzij een speciale app is het nu ook mogelijk om je Android-toestel via Wifi te laten communiceren met je Calibre-bibliotheek. Helaas moet je wel betalen voor die app, maar als je dat niet wilt, kun je nog altijd via usb je boekenplank synchroniseren.

[related_article id=”158662″]

Je kunt Calibre instellen om op bepaalde tijdstippen RSS-feeds te downloaden, die natuurlijk omgezet worden naar een e-boekformaat. Heb je op dat moment je favoriete toestel met de pc verbonden, dan worden de downloads meteen ook naar dat apparaat gestuurd.

Versie 0.9 brengt nog veel meer verbeteringen, waarvan de opgefriste interface het meest in het oog springt. Maar de verbeterde e-book viewer is uiteraard ook erg belangrijk, als je snel wilt bekijken of de conversie van een boek geslaagd is, of als je simpelweg op je notebook een boek wilt lezen. Bekijk hier de volledige lijst met nieuwigheden.


Ook aan de binnenkant is er een hoop veranderd. Calibre kan rekenen op een groot aantal actieve ontwikkelaars, waardoor vrijwel dagelijks reparaties worden uitgevoerd en nieuwe functies worden toegevoegd. Versie 0.9 is een mooi ijkpunt, met betere conversie naar PDF, de mogelijkheid om een specifieke map voortdurend op nieuwe boeken te controleren en die te importeren en betere omgang met grotere bibliotheken.

Tenslotte is daar nu een draagbare versie, zodat je Calibre ook vanaf een usb-stick kunt draaien.

Als je nog moet beginnen met lezen, is het Gutenberg Project een goede plek om te beginnen. Deze site biedt heel wat boeken uit zijn collectie aan in verschillende formaten, en ook op Feedbooks kun je terecht voor onder andere e-boeken die zich in het publiek domein bevinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business