Q&A: Netwerken

Computernetwerken worden in de eerste plaats benoemd op basis van hun omvang, met een Local Area Network (LAN) als kleinste, en een Wide Area Network (WAN) als grootste eenheid.

Ongetwijfeld het bekendste en grootste WAN is het internet. Het betreft hier een aaneenschakeling van honderden grote netwerken, over de ganse wereld. Het computernetwerk binnen een bedrijf is een LAN. LAN"s zijn vandaag bijna uitsluitend opgebouwd met ethernettechnologie Via flexibele netwerkkabels wordt de structuur van het netwerk bepaald, met daarbij één of meerdere switches op de knooppunten om het tot één geheel te maken.

Hoe laat ik mijn netwerk maximaal werken?
Een performante en betrouwbare netwerkinfrastructuur is een essentieel element in de goede werking van ieder bedrijf. Vele toepassingen zijn, zeker met de huidige hype rond cloud computing, nu eenmaal afhankelijk van interne en externe datacommunicatie, met voorop internet en e-mail.

De prestaties van een LAN worden voornamelijk bepaald door de snelheid waarmee gecommuniceerd kan worden. Het streefdoel is hier een snelheid van 1 miljard bits per seconde (ofwel 1 Gbit/s, ofwel gigabit ethernet) tussen twee netwerkpunten. Om dat te kunnen bereiken, moeten alle client-pc"s, switches en servers gigabit netwerkkaarten hebben. Ook de netwerkbekabeling zelf moet aan bepaalde standaarden voldoen.

Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven voor een ontdubbelde internetaansluiting. Moest er toch een tijdelijke uitval zijn van de internetverbinding, dan kan er ogenblikkelijk overgeschakeld worden naar bijvoorbeeld een ADSL-aansluiting van een andere internetprovider. Een router (zie verder) met dubbele WAN-poort kan dit in de gaten houden en beheren.

Wat is het nut van 10 Gbit/s ethernet?
Lang niet alle bedrijfsnetwerken zijn al volledig overgeschakeld op gigabit ethernet. Toch staat de volgende generatie ethernettechnologie al klaar, met snelheden tot 10 gigabit per seconde (10 Gbit/s). Dergelijke snelheden hebben vooral hun nut voor communicatie tussen SAN- en NAS-opslagnetwerken, bij computerclusters en bij HPC-toepassingen (High Performance Computing).

De erg hoge meerprijs ten opzichte van gigabit ethernet is echter nog een probleempunt waardoor een algemene adoptie van 10 Gbit/s ethernet zeker niet voor morgen is.

Wat is een router?
Een router heeft als taak twee netwerken met elkaar verbinden. Meestal gaat het om het interne netwerk (LAN) en het internet (WAN). De router zorgt dat deze twee met elkaar kunnen communiceren.

Vandaag zie je heel veel zogenaamde netwerkappliances: multifunctionele netwerkapparaten die naast router en firewall nog ingezet kunnen worden voor vele andere taken (anti-spam, VPN enz.). Zeker in KMO-omgevingen is een netwerkappliance een interessante totaaloplossing.

Waarom een VPN?
Een VPN of Virtual Private Network wordt vaak gebruikt om mobiele werkers vanop afstand te laten verbinden met het lokale bedrijfsnetwerk. De communicatie over zo"n VPN-verbinding wordt volledig versleuteld zodat de uitwisseling van bedrijfsgegevens veilig kan gebeuren.

Wat is IPv6?
Het IP-adresseringsprotocol zorgt ervoor dat computers op basis van een uniek ip-adres, b.v. 178.208.39.208, met elkaar kunnen communiceren over het internet. Met het huidige IPv4 is het aantal adressen echter beperkt tot 4,3 miljard, en die zijn ondertussen grotendeels uitgedeeld.

IPv6 past daar een mouw aan en krikt het aantal unieke internetadressen op tot een quasi onbeperkt aantal. De verwachting is dat IPv4 en IPv6 de komende jaren naast elkaar zullen werken, en dat er een geleidelijke transitie plaatsvindt naar IPv6.

Op 6 juni 2012 activeerden al heel wat grote providers en websites definitief de nieuwe standaard op hun netwerkapparatuur. Het enige dat op termijn nodig is, is dat je netwerkapparatuur met IPv6 overweg kan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business