Wat doe je met mobiele data?

Mobiel dataverkeer is draadloos internetverkeer via het netwerk van je gsm-operator. Bij wifi bent u afhankelijk van de reikwijdte van uw draadloze router of een betrouwbare hotspot. Mobiel internet daarentegen laat u toe om overal waar er een goed netwerkdekking is op internet te gaan. Dat maakt het zeer handig voor werknemers op de baan, die op verplaatsing snel een betrouwbare verbinding nodig hebben.

Hoe gebruik ik mobiel internet?
Mobiel internetten kennen we vandaag vooral op onze smartphone. Beschikt uw gsm over 3G, dan maakt u via het netwerk van uw operator verbinding.

Tegenwoordig zijn er ook meer tablets die een microsimkaart hebben en hetzelfde kunnen. De meeste laptops zijn hier nog niet op voorzien, maar zij kunnen met een 3G-stick online. Dat is een USB-stick met 3G-chip en een microsimkaart, waardoor u met eender welke laptop ook gebruik kunt maken van mobiel internet.

[related_article id=”161563″]

Hoeveel dataverkeer gebruik ik?
Hoeveel megabytes u nodig heeft, is een zeer individuele vraag. Maar er zijn wel enkele indicaties. Volgens Mobistar gebruikt een mobiele surfer op zijn gsm gemiddeld 10 megabyte per maand. Laptop- en tabletsurfers verbruiken gemiddeld 200 megabyte per maand (cijfers uit het eerste kwartaal van 2012). Base heeft het over vijftig megabyte per maand per klant ongeacht het toestel (cijfers van eind 2011).

Wat is een mobiele hotspot?
Bij een mobiele hotspot (ook wel tethering genoemd) deelt u de internetverbinding van een toestel met andere toestellen. Stel dat je bijvoorbeeld een smartphone hebt die aan tethering kan doen, dan gaat die een klein (beveiligd) wifi-netwerk creëren waar je vervolgens met je tablet en/of laptop verbinding mee kan maken.

Het voordeel is dat je maar één data-abonnement moet afsluiten en dat je snel je mobiele internetverbinding beschikbaar maakt voor andere toestellen.

Kan je overal mobiel surfen?
Ja en neen. Mobistar en Proximus hebben een 3G-dekking van respectievelijk meer dan 91 en 97 procent van de bevolking. De rest wordt grotendeels aangevuld met Edge (2G). Dat is de tragere voorganger van 3G. Bij Base bereikt dat 3G-netwerk momenteel iets meer dan 85 procent van de bevolking.

Hou er rekening mee dat die netwerken vooral snel gaan in de stad. Wie dezelfde snelheden in een verlaten oord in de Ardennen of op een snel rijdende trein hoopt te halen, zal teleurgesteld zijn.

Wat is 4G?
4G is (je raadt het nooit) de opvolger van 3G. In optimale omstandigheden haal je hier 80-100 Mbit/s. In praktijk zal dat iets minder zijn, maar toch genoeg om een bovengemiddelde breedbandverbinding te evenaren.

Op 4G is het in België nog wel even wachten. De drie Belgische gsm-operatoren hebben een 4G-licentie en testen de technologie momenteel voor bedrijven. Belgacom belooft een commercieel aanbod ‘voor eind 2012’. Mobistar plant dit vanaf 2013. Base zal ook in 2012 zijn netwerk lanceren, zij het maar in twee steden.

Wat zijn de voordelen en de risico’s?
Mobiliteit is ongetwijfeld het grootste voordeel. Met mobiel internet kan je via de laptop of smartphone virtueel overal werken. Tegelijk heb je je eigen verbinding tussen jouw toestel en jouw operator. Dat maakt een 3G-verbinding onderweg een pak betrouwbaarder dan een wifi-netwerk van het hotel of een openbaar netwerk.

Het grootste risico is een onverwacht hoge rekening. Moderne smartphones maken regelmatig verbinding met het internet (bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mails). Wie dan geen mobiel internet in zijn abonnement heeft zitten, betaalt vaak een pak meer.

Bovendien is mobiel internet, net zoals telefoneren in het buitenland, een pak duurder. Gelukkig heeft Europa vanaf deze zomer maximumtarieven opgelegd voor dataroaming. Zo betaal je binnen de EU maximaal 70 eurocent per megabyte (exclusief btw). Buiten Europa schakel je mobiel internet best uit op je mobiel toestel, tenzij je het echt nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business